Društvo

Učenicima uzimati mobilne telefone dok su na nastavi

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, kazao je da bi bilo najnormalnije da učenici ostave svoje mobilne telefone na početku časa i da ih uzimaju nazad po završetku nastave. On se pozvao na iskustva nemačkih škola.

Naime, u nemačkim školama đaci smeju da nose mobilne telefone, ali oni moraju biti isključeni dok traje nastava. Druga opcija je da učenici nastavnicima predaju telefone na početku časa, a uzimaju ih na kraju. Srpski ministar je ovu preporuku dao i našim školama.

“Da li treba učenik sve vreme u školi da koristi mobilni telefon umesto da pazi na času? Ili još gore, jel to dete treba da snima nastavnika mobilnim? To o čemu pričam je toliko normalno da ne treba dodatno objašnjavati. Pametne škole – pametno rade”, kazao je  Šarčević za portal Srbija danas.

Istraživanja koja su sprovedena u srpskim školama govore da više od 90 odsto školaraca u u školu ne ide bez mobilnog telefona. Većini roditelja to ide na ruku, jer u svakom trenutku znaju gde su im deca, ali ono sa čim se suočavaju nastavnici, jeste upotreba mobilnih telefona i u toku nastave. Kucanje SMS poruka, skidanje aplikacija, “boravak” na društvenim mrežama, listanje fotografija samo su deo onoga što učenici rade za vreme časova, a prosvetari sa time ne mogu da se izbore.

Šarčevićeva preporuka roditeljima je i da deci ograniče vreme provedeno na internetu i u tom smislu najavio je koordinisane akcije  Ministarstva prosvete sa Ministarstvima zdravlja i sporta “kako bi se poboljšalo opšte zdravlje dece.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com