Društvo

Učenici Umetničke škole slikali za decu sa smetnjama u razvoju

U Sićevu je održana Druga Omladinska likovna kolonija „Nadežda Petrović“ koju organizuje Kolo srpskih sestara Niš. Ove godine je u radu kolonije  učestvovalo deset učenika Umetničke škole u Nišu, koja ima odličnu saradnju sa Kolom iz Niša. Oni su tokom boravka u koloniji uradili 20 slika koje Kolo srpskih sestara planira da proda na aukciji koja će uskoro biti održana u Oficirskom domu, a sredstva od aukcije namenjena su deci sa smetnjama u razvoju. Na zatvaranju kolonije učestvovao je Ženski hor SKC-a kojim diriguje mr Ivana Mirović.

„Aukcijska prodaje slika održana je na samom zatvaranju izložbe kada smo prodali jedan deo slika nastalih na koloniji, a koje su inspirisane predivnim i inspirativnim predelima kojima je bogata Sićevačka klisura“, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš. „Ovim nije završena prodaja slika jer ih je još ostalo, a imamo i slike sa prošlogodišnje kolonije tako da je u planu  organizovanje nove prodajne izložbe. Sredstva koja ćemo na taj način prikupiti već su opredeljena i namenjena su deci sa posebnim potrebama iz Ustanove „Mara“ sa kojom sarađujemo, kao i škole „Carica Jelena“.

Kolo srpskih sestara se ponosi Omladinskom likovnom kolonijom „Nadežda Petrović“ koja ne nosi slučajno ime ove naše istaknute slikarke.

„Na ideju da osnujemo Omladinsku likovnu koloniju u Sićevu došli smo prošle godine kada je održana i prva kolonija“, kaže Ljiljana Stojanović. „Kolonija nosi ime naše poznate slikarke Nadežde Petrović kojoj Niš puno duguje, iz dva razloga. Prvi je to što je ona osnivač Kola srpskih sestara i na ovaj način smo želeli da joj se odužimo, ali i da mladima prenesemo tu ideju, da znaju ko stoji iza našeg Kola, da nauče nešto o Nadeždi na ovaj način. Sa druge strane Nadežda je osnivač i Likovne kolonije u Sićevu koja okuplja ozbiljna imena iz likovne umetnosti svake godine. To je bilo dovoljno da i naša Omladinska kolonija ponese njeno ime čime se svi jako ponosimo“.

Ljiljana Stojanović posebno naglašava humanitarni karakter koji kolonija ima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com