Društvo

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole vicešampioni države

Dušan Blagojević i Danilo Antić, učenici četvrtog razreda Ugostiteljsko-turističke škole Niš osvojili su drugo mesto u pojedinačnom plasmanu kuvarskih tehničara na Republičkom takmičenju učenika srednjih škola. Takmičenje je održano 27. i 28. aprila, a domaćin je bila Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda. Ovogodišnja smotra znanja i veština okupila je 43 učesnika iz 12 škola u Srbiji.

“Biti drugi u zemlji nije mala stvar. Imali su kompleksan zadatak jer su se takmičili u disciplini koja zahteva mnogo koncentracije. Njihov zadatak bilo je spremanje svečanog menija – banket. Prezadovoljna sam učinkom svojih đaka, i svaki njihov uspeh doživljavam kao lični, jer nije lak posao učiti, naučiti i mlado biće ispratiti u život. A oni jesu na kraju jednog segmenta svog obrazovanja”, kaže Ančica Dimitrijević nastavnik kuvarstva UTŠ Niš koja je Dušana i Danila pripremala za takmičenje.

Drugo mesto u pojedinačnom plasmanu u disciplini priprema i dovršavanje jela pred gostom, osvojila je i učenica Milica Petrović, čiji je mentor profesor Radojica Milošević.
Nešto slabije je prošla Ana Jovanović, mentora Zorice Durmišević. Ona je u disciplini jela po izboru od ponuđenih namirnica osvojila peto mesto, dok su učenice iz tima nastavnika Nenada Stojadinovića, Anastasija Šotić i Sara Kostov, u disciplini usluživanje na svečanom prijemu – banketu, u kategoriji konobar tehničar, osvojile šesto mesto.

Zahvaljujući ukupnom zbiru osvojenih poena svojih učenika, u ekipnom plasmanu Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša ostvarila je vicešampionsku poziciju.

“Svake godine učestvujemo i trudimo se da imamo učesnike u svim disciplinama i ostvarimo visok plasman. Ovaj put bolju ekipu je imala ekipa domaćina, ali moramo biti svesni da u ovom poslu, pa I u takmičenju, odlučuju nijanse. U vremenu kada se škole bore za svakog đaka Ugostiteljsko-turistička škola ima sve više poklonika, time je i naš rezultat na ovom takmičenju značajniji jer pokazuje da je struka odabrala đake i da su oni na dobrom putu”, ističe Dimitrijević.

Državno takmičenje učenika ugostiteljsko-turističke struke održava se već deceniju i po, a cilj je promocija znanja i obrazovnih ustanova ovog sektora na teritoriji Srbije. Prema propozicijama svi takmičari su najpre morali da prođu test iz teorijskog dela, a potom su svoje znanje prezentovali i praktično.

Nišlije su svoj najveći uspeh na državnom takmičenju postigle 2010. godine, kada su, kao domaćini Republičkog takmičenja učenika ugostiteljsko-turističkih škola, i u pojedinačnom i ekipnom plasmanu osvojili prvo mesto.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com