Društvo

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Niš državni prvaci

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Niš su u konkurenciji 11 škola i 48 učenika, sveukupni su pobednici 16. Republičkog takmičenja učenika završnih godina srednjih ugostiteljsko-turističkih škola Srbije.

Ovo najveće državno takmičenje, za učenike obrazovnog profila kulinarski i ugostiteljski tehničar, ove godine je održano u Nišu 12. i 13. aprila 2019. godine.

U praktičnom delu takmičenja koji se sastojao iz četiri takmičarske discipline niški đaci osvojili su dva prva, jedno drugo i jedno četvrto mesto.

Milica Rančić i Aleksandar Кocić osvojili su prvo mesto u disciplini Priprema menija za svečani ručak-banket. Njihov mentor je bila nastavnica kuvarstva Tijana Tomić.

Nemanja Stevanović bio je najbolji u disciplini Jelo po izboru od ponuđenih namirnica koga je za takmičenje pripremala nastavnica kuvarstva Milica Beronja. U ovoj disciplini pored osnovnog znanja iz Кuvarstva , Nemanja je pokazao kreativnost, inovativnost i sposobnost serviranja jela na način koji savremene tandencije u kuvarstvu nameću.

Miloš Stanković, čiji je mentor bio nastavnik usluživanja Slaviša Petrović, osvojio je drugo mesto u disciplini Pripremanje i dovršavanje jela pred gostom, dok su učenici Petra Pavlović i Nikola Anđelković, koje je pripremao nastavnik usluživanja Radoica Milošević, osvojili su četvrto mesto u disciplini Usluživanje na svečanom ručku-banketu. Iako nisu osvojili jedno od prva tri mesta , doprineli su dobrom sveukupnom plasmanu škole.

Ovo je veliki uspeh za učenike i nastavnike naše škole, ali i grad Niš, jer su se takmičili najbolji učenici škola iz Srbije. Naša škola imala je predstavnike u sve četiri discipline u kojima su pokazali zavidan nivo znanja i umeća. Ovakva takmičenja su veoma značajna za njih, jer pored toga što imaju priliku da pokažu svoje znanje i unaprede postojeće, na ovaj način stiču samopouzdanje i iskustvo koje će im puno značiti za dalje napredovanje i profesionalni razvoj. Osvojena prva mesta će im takođe obezbediti prohodnost prilikom upisa na pojedine fakultete i visoke škole”, kazala je direktorka škole Dragana Minčić.

Specifičnost ovog takmičenja je da učenici treba da pokažu i teorijsko i praktično znanje. Tako da su najpre rešavali test znanja iz Кuvarstva odnosno Usluživanja, a zatim su se takmičili i u praktičnom radu.

Ovo takmičenje je jedino takmičenje na državnom nivou iz nastavnih predmeta Кuvarstvo i Usluživanje koje propisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a cilj je primena i unapređivanje znanja učenika, povećanje sposobnosti za rad i negovanje takmičarskog duha.

Кao škola domaćin potrudili smo se da svi učenici i njihovi mentori dožive gostoprimstvo carskog grada, osete srdačnost ljudi i steknu nova prijateljstva. Naša škola ima veliko srce i na raskršću puteva različitih kultura, tradicija i običaja, otvara svima  vrata dobrodošlice. Ponosni smo na činjenicu da je takmičenje održano bez ikakvih problema i da su svi učesnici iz Niša otišli zadovoljni i puni pozitivnih utisaka i da će ponovo doći, makar i kao turisti”, zaključuje Minčić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com