Društvo

UČENICI UGOSTITELJSKO-TURISTIČKE ŠKOLE NASTAVLJAJU SA USPESIMA NA TAKMIČENJIMA: Pehar, dve zlatne i srebrna medalja za jela Božićnog posta

Nekoliko dana nakon osvojenih zlatnih medalja na festivalu “Slavagastro” u Beogradu , učenici Ugostiteljsko – turističke škole iz Niša još jednom potvrđuju da znanje, trud i ljubav prema kulinarstvu uvek dovodi do uspešnih rezultata. Ugostiteljsko – turistička škola je učestvovala na takmičenju „Sto posne hrane“,  u saradnji sa Udruženjem ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koje  je održano 15. decembra na Fruškoj Gori, a za trud i umeće koje su pokazli dobili osvojili su dve zlatne, jednu srebrnu medalju i pehar za školu.

Ovo takmičenje za učenike ima veliku važnost jer imaju priliku da steknu samopuzdanje i razmenjuju iskustva i znanje sa drugim učesnicima.

Školu su predstavljali učenici obrazovnog profila kuvar i kulinarski tehničar Jeremijić Aleksa, odeljenja II/2 i Jovanović Dragan, odeljenja III/3, sa nastavnicama kuvarstva Vijoletom Penkov i Snežanom Igrošanac.

“Ovo takmičenje se tradicionalno održava u vreme Božićnog posta i ima za cilj promociju posnih jela i poslastica. Posnu hranu su promovisali brojni hoteli , restorani, srednje ugostiteljske i turističke škole, udruženja i pojedinci”, kažu profesorke iz Ugostiteljsko-turističke škole. “Naši učenici su se predstavili trpezom sa tradicionalnim jelima iz Južne Srbije kao što su slane i slatke sukane pite, posne paprike punjene krompirom, šargarepom, suvim grožđem i orasima, pečeni šaran, pasulj prebranac, zimske salate kao i posni kolači: pivarice, vanilice itd.  Ovom trpezom su želeli da sačuvaju od zaborava jela koja su pripremale naše bake u vreme posta”.

Osvajanjem nagrada su pokazali da su uspeli da sačuvaju recepte svojih baka, ali i da su ovladali umćem pripremanja starih srpskih posnih jela.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com