DruštvoObrazovanje

Učenici u Leskoviku pohađaju nastavu u školi koja je ruinirana i prokišnjava, ali već iduće godine dobiće novu

Učenici Osnovne škole „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Leskovika biće privremeno smešteni u prostorije nekadašnjeg Doma kulture u ovom selu.

Trenutno deca nastavu pohađaju u krajnje neuslovnim uslovima. Stara školska zgrada je bukvalno ruinirana, za vreme kiše ili u zimskom periodu kada je sneg krov prokišnjava, na zidovima su napukline koje su se vremenom pretvorile u rupe, a škola nema ni taolet već deca koriste poljski WC a ruke peru tako što im učitelj ili pomočno osoblje u školi poliva vodu iz bokala iznad lavora. Meštani Leskovika su o tome obavestili Grad i Gradsku opštinu Crveni krst na čijoj se teritoriji selo nalazi sa molbom d aim izađu u susret i pomognu da dobiju školu dostojnu vremena u kome žive.

Na poziv građana školu je obišla gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski koja je tom prilikom istakla da će naredne školske godine učenici pohađati nastavu u obnovljenoj školi, a da već danas predstavnici Direkcije za izgradnju grada biće na terenu sa rahitektom kako bi napravili predračun radova budući da je u planu da se na temeljima stare izgradi nova škola, a već iduće godine se očekuje i veći broj đaka.

 “Žiteljima Leskovika i njihovoj deci sada problem rešavamo privremeno kako ne bi zimu dočekali u ovim vrlo lošem uslovima. Rešili smo imovinski problem nekadašnjeg Doma kulture i privremeno ćemo decu preseliti iz ove trošne škole u taj objekata koji se sada  renovira. Stručnjaci Direkcije za izgradnju grada izaći će na teren i napraviće predračun da vidiomo koliko će koštati izgradnja nove škole. Ovom selu je potrebna nova i veća škola jer već 1.septembra naredne godine ovde će biti mnogo više đaka nego  sada i zbog toga se radujemo jer je ovo selo koje ima perspektivu”, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Da je škola jedan od najvećih problema sa kojim se sreću meštani Leskovika potvrđuju i oni sami, a pitanje je posebno osetljivo jer se radi o njihovoj deci i najmlađim žiteljima ovog sela. Trenutno ovu školu pohađa 8 učenika, a već naredne školske godine biće ih 15.

 “Naš najveći problem je trenutno naša škola.Već duže  vreme tražimo pomoć oko škole a sada će naš zahtev biti i ispunjen. Škola spolja ni najmanje ne izgleda lepo, prokišnjava, rupe su svuda na plafonu, deca nemaju gde da peru ruke, koriste poljski WC. Škola postoji više od 80 godina i vreme je da dobijemo novu”, kaže Marina Milojević, meštanka sela Leskovik.

Pored  neophodne obnove škole, meštani su gradonačelnicu upoznali i sa drugim problemima. Selo je bez vode pa se u njemu često nalaze cisterne sa vodom, ne postoji ni prodavnica gde bi se oni snabdeli osnovnim životnim namirnicima, a u selu ne mogu da se koriste ni mobilni telefoni jer nema mreže, pa će Grad i pokušati da i ovaj problem reši.

 „Decenijski problem je snabdevanje žitelja vodom posebno u letnjim mesecima. O tome ćemo razgovarati sa JKP „Naissus“ kako da se selu obezbedi i vodovodna mreža i koliko to košta. Pare će se uvek naći, sredstava ima i biće ih, potrebno je samo da se ljudi stpre dok probleme ne rešimo jer radimo prvo prioritete, a škola u ovom trenutku to jeste“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Školu je obišao i Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst koji je naglasio da je stara škola u takvom stanju da rešenje za učenike mora da se pronađe. Opština je izdvojila i sredstva da se renovira stari Dom kulture gde će đavi provesti zemu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zasto se bez potrebe pravi problem tamo gde ga nema ?.
    Neka se deca iz unutrasnjosti strpe jos koju godinu , dok namirimo potrebe dece iz Beograda!.
    Valjda je vaznije da se beogradskoj deci podele tableti na poklon , nego da deca iz unutrasnjosti Srbije uce u koliko toliko bezbednoj skoli !.
    I Nastavno osoblje bi moralo da ima razumevanja.
    Beogradskim nastavnicima su tek poklonjeni “lap topovi” , tako da jos neznamo dali su zadovoljili.
    Lako je skolama u unutrasnjosti. One obrazuju ucenike sveskama i olovkama…dobro i polovnim udzbenicima , a beogradska deca …to su bre Beogradjani…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com