Društvo

Učenici škole “Radoje Domanović” obeležili Svetski dan jabuka (FOTO)

“Jedna jabuka na dan, tera doktora van”! Svetski dan jabuke koji se obeležava 20. oktobra, tradicionalno je obeležen u školi Radoje Domanović. Dok su spremali kolače, učenici su zajedno sa roditeljima i drugarima na kreativan način naučili su zanimljive činjenice o jabuci i njenom značaju za organizam i zdravlje.

 

“Danas je svetski dan jabuka koji mi obeležavamo svake godine, međutim ovoliku masovnost zaista nisam  očekavala posle toliko godin.  Cilj nam je bio da svi roditelji, bake i deke učenici i nastavnici budu na istom zadatku. Imali smo 34 tima, oni su kod kuće pripremali i cele nedelje se bavili receptima. Roditelji su imali ulogu učitelja govoreći im o značaju jabuke. Život se ne odvija samo u učionici već i u ovakvim aktivnostima koje nas sve zbližavaju”, poručuje direktorka škole Dušica Tričković.

Učenici četvrtog razreda, Nikolini Đurić,u spremanju kolača pomogle su drugarice, što je ih je kaže, još više zbližilo.

“Dan jabuke je jako važan za svu decu, učitelje i nastavnike. Volim da jedem jabuke, to je moje omiljeno voće. Kolači koje smo pravile zovu se Niška jabučica, Piti sa jabukama i Čupavci “, pojašnjava ona.

Stefan Cvetković ističe da je uživao dok je sa drugom i njegovom sestrom učestvovao u pravljenju ovih poslastica.

Juče smo se organizovali da zajedno pravimo kolač kako bi se danas poslužili. Jabuka jeveona zdravo voće, ima puno vitamina C  puno vlakana. Uživali smo dok smo pravili, jako je bilo zabavno. Čak smo napravili i flajere na koji piše recept i naziv grupe”, ponosno ističe Stefan.

Tradicija održavanja Dana jabuka 20. oktobra započeta je 1990. u Londonu, s ciljem isticanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

Vremenom su tradiciju obeležavanja Dana jabuka prihvatile brojne škole i udruženja po svetu, ističući na taj način važnost jabuke u zdravlju i ishrani ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com