Društvo

UČENICI PRAVNO-POSLOVNE ŠKOLE U NIŠU APSOLUTNI POBEDNICI NA NACIONALNOM TAKMIČENJU U SIMULACIJI SUDSKOG PROCESA

Tim Pravno-poslovne škole u Nišu u sastavu Aleksej Živanović, Maja Folić, Sara Jakica, Milica Mijajlović, Milica Aleksić i Natalija Jović, maturanti na smeru  pravni tehničar, apsolutni su pobednici nacionalnog takmičenja u simulaciji sudskog procesa i tako su stekli laskavu titulu najboljih u Srbiji. Oni su na Republičkom takmičenju koje je održano proteklog vikenda na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu osvajanjem prvog mesta u ekipnom plasmanu odbranili prošlogodišnju titulu Pravno-poslovne škole u Nišu kada je njihova ekipa, takođe, bila najbolja.

Maturante je za ovo takmičenje pripremala profesorka Slobadanka Stamenković. Prema njenim rečima nagrada je bila očekivana, ali time zadovoljstvo zbog prvog mesta osvojenog na takmičenju nije umanjeno.

Znanje maturanata Pravno-posloven škole ostavilo je jak utisak i na članove žirija, vrsne poznavaoce prava, na čijem se čelu nalazio predsednik žirija, docent dr Ivan Ilić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je na kraju takmičenja i nakon dodele nagrada, čestitajući niškom timu izrazio želju da bi voleo da ih dogodine vidi u svom timu studenata koje priprema za slična takmičenja ali na međunarodnom nivou. To se može i dogoditi jer se svi članovi tima pripremaju za prijemni na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu kako bi jednog dana „uloge“ koje su imali na takmičenju postale njihovo životno zanimanje.

„Zadatak na takmičenju nije bio ni malo lak jer smo izvukli teško ubistvo ali nas to ni malo nije pokolebalo. Šta više, bili smo duboko u sebi zadovoljni zbog toga  jer se radi o zadatku kroz koji možemo da pokažemo svoje celokupno znanje,  sve što smo učili u školi. Bilo je malo pozitivne treme koja nam je pomogla da se što bolje pripremimo za suđenje, a za to smo imali samo 30 minuta. U tih pola sata morali smo da odredimo šta će ko od nas raditi i sa kojim i kakvim argumantima ćemo nastupati. Svako od nas je morao da se nosi sa svojim zadatkom na što bolji način“, kaže Aleksej Živanović.

Osim što su ekipno prvi članovi tima su bili najbolji i pojedinačno pa je Aleksej Živanović osvojio prvo mesto za najboljeg tužioca, Maja Folić je proglašena za najboljeg sudiju, Milica Mijajlović je najbolji veštek, Milica Aleksić najbolji optuženi, a Natalija Jović najbolji svedok. Sara Jakica je osvojila drugo mesto kao branilac.

„Čini mi se da se u istoriji ovog takmičenja nije dogodilo da jedna ekipa osviji, bukvalno, sve prve nagrade što su ovi mladi ljudi učinili sada“, kaže profesorka Slobodanka Stamenković. „Predano su radili i pripremali se za takmičenje na kome se ocenjuje poznavanje prava i zakona, a ne gluma. Oni to dobro znaju, ali sam im za svaki slučaj skrenula pažnju da to nije prijemni za glumačku akademiju, da se ne ocenjuje gluma već znanje i oni su to usvojili što se da videti i po rezultatu koji su postigli“.

Aleksej Živanović kao najbolji tužilac kaže da je najvažnije na takmičenju da budu upoznati sa svim zakonskim odredbama i sa materijalnim i sa procesnim pravom kako bi što uspešnije obavili zadatke.

„To nam nije palo teško jer smo iz škole  poneli odlično znanje i bili smo spremni da odgovorimo svim zahtevima takmičenja“, dodaje Aleksej.

Maja Folić je, takođe, imala težak zadatak. Ona je sudila, a nije lako „preseći“ i izreći kaznu.

„Težak zadatak koji od vas zahteva da budete objektivni, nepristrasni, da sagledate dokaze i tužioca i branioca i da donesete konačnu odluku“, kaže Maja. „Zakonske  propise morate da znate kako bi ste znali koju kaznu i koju vrstu sankcije izričete. Teško je, ali nije nemoguće.Ocenjuje se sve, da li smo imali propuste, da li smo izrekli pravu sankciju, njenu veličinu, privremene mere“.

Teško  je bilo i Sari Jakici koja je bila branilac.

„Nagrada je došla u naše ruke i našu školu pre svega zbog našeg timskog rada jer smo  bili svi kao jedan. Da nije bilo tako ne bi bilo ni ovog uspeha“, naglašava Sara.

Veštak Milica Mijajlović  ističe da su pobedili jer su bili sigurni u sebe i svoje znanje.

„Došli smo da predstavljamo našu školu, naš grad, ali i našu profesorku i za nas je to bila velika motivacija da postignemo što bolji rezultat. Uspeli smo u tome i bilo bi neskromno da kažem da sada nismo ponosni“, kaže Milica.

Nije lako bilo ni „optuženoj“ Milici kao ni svedoku Nataliji. Milica je priznala da je malo duže vežbala da plače, a da to izgleda prirodno, a Natalija dodaje da je njima možda malo bilo i teže nego ostalima, ali da su one mogle malo i da improvizuju.

„Optužena sam za ubistvo prodavačice u prodavnici koju sam opljačkala. Teška priča, ali sam morala nekako da se branim, pa su deo odbrane bile i suze“, objašnjava Milica, dok svedok ubistva Natalija Jović kaže dodaje da su one mogle i na licu mesta da se snalaze.

„Mi moramo da radimo sve iz glave , da pratim optuženu kako bi se usaglasila sa njenom izjavom. Ustvari, koncentracija je tokom celog suđenja bila najvažnija“, dodaje Natalija.

Na takmičenju je učestvovalo 8 ekipa iz cele Srbije. Protivnici niškim učenicima bili su njihovi vršnjaci iz Sremske Mitrovice, Zemuna, Beograda, Kragujevca, Kruševca, Petrovca na Mlavi i Vranja. Nišlije su bile najbolje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button
Close