Društvo

Učenici OŠ “Bubanjski heroji” oživeli dokumentarnim filmom Varvarinski boj

Učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša snimili su dokumentarni film o Varvarinskom boju, koji je skoro zaboravljen, a cilj je bio da osnovci ožive i otrgnu od zaborava ovaj veličanstveni boj, koji se desio pre tačno 208. godina.

Film je rađen u korelaciji predmeta, istorija, veronauka i geografija, a realizatori filma su učenici osmog razreda i njihovi profesori Đorđe Bojanić, profesor istorije, veroučitelj đakon Dejan Jovanović i profesorka geografije Aleksandra Colić. Čas, dokumentarac, je realizovan sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija.

“Naša škola je već prepoznatljiva po ovakvim dokumentarnim ambijentalnim kratkim filmovima sa autentičnih mesta. Kroz ovakve video zapise naš cilj je da se učenici širom Srbije upoznaju sa određenim istorijskim temama sa lica mesta. Svi filmovi se prevode na ruski jezik, tako da i đaci u Rusiji mogu da se upoznaju sa Srpskom istorijom, a ovaj film je takođe bitan i za ruske đake i profesore, pošto je u ovom boju učestvovalo 3000 Rusa, a u boju je poginuo i ruski grof Orurk”, priča Đorđe Bojanić.

Pre nešto više od dva stoleća u zajedničkoj bici srpski i ruski vojnici izvojevali su veliku pobedu.

“Neposredno pre boja, 3. septembra 1810.godine kod Ražnja, spojio se odred ruskih vojnika sa Karađorđevim ustanicima. Srpsko-ruska vojska brojala je 9 000 Srba i 3 000 Rusa, imala je od 12 do 14 topova. Srpsku vojsku je predvodio Stanoje Glavaš, a rusku grof Orurk. Dok je tursku vojsku predvodio Huršid paša, ovaj boj je vrlo značajan za istoriju Prvog srpskog ustanka, a ovaj boj se vrlo malo spominje u udžbeniku istorije”, kaže Đorđe Bojanić.

Snimanje pored Varvarinskog polja, kompleksa Sastavci i ušća gde spajanjem Zapadne i Južne Morave nastaje Velika Morava, nastavilo se snimanje i u mestu Orašje gde su ranjenicima sa boja vidane rane u manastiru.

“Danas je to crkva Svetog Jovana Krstitelja, a sve do 1813.godine bila je manastir, koji se u literaturi pojavljuje kao manastir Orašje. Potiče iz doba Svetog kralja Milutina. Zanimljivo je da je ovaj manastir podignut na mestu pomirenja braće, srpskih vladara Dragutina i Milutina”, dodaje Đorđe Bojanić. “U znak sećanja na ovu veliku pobedu, na stogodišnjicu bitke 1910. godine podignut je spomen kompleks Sastavci. Ruskom generalu grofu Jozefu Orurku podignut je spomeniksa uklesanim tekstom, da nas stalno podseća: “U slozi je slovenima snaga”.

Svoj veliki doprinos snimanju dokumentarca dao je i protojerej stavrofor Vlajko Grabež prigodnom besedom , budući das u učenici bili gosti i manastira Sveti Roman, gde ih je srdačno dočekao i iguman Damaskin.

“Deo filma snimljen je i u zgradi Kopnene vojske, u Spomen sobi i prostoru za Bogosluženje, zbog čega smo jako zahvalni generalu Milosavu Simoviću. U prostoru za Bogosluženje smo svi zajedno uputili zajedničke molitve Bogu za sve postradale Srbe u svim ratovima i za spasenje i svetliju budućnost Otadžbine”, dodaje Đorđe Bojanić.

Film se može pogledati preko jutjuba pod nazivom Varvarinska bitka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com