Obrazovanje

Učenici OŠ ,,Bubanjski heroji“ kroz međunarodni projekat učestvovaće u izradi zbornika istraživačkih radova „Slovenski mozaik“

OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša potpisala je novu međunarodnu rusko-srpsku prosvetnu saradnja iz istorije, veronauke i književnosti, za školsku 2022-23. god, kroz ruski projekat, između OŠ № 11 (MOU OOŠ № 11) iz Šuje Ivanovske oblasti u Ruskoj Federaciji, koju predstavlja direktor Bodrjagina Jelena Borisovna i Osnovne škole ,,Bubanjski heroji“ iz Niša koju predstavlja direktor škole Verica Radenković, prenosi Đorđe Bojanić.

Polje saradnje, odnosno predmet zajedničkog sporazuma, uključuje različitu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije.

Obe strane će sprovoditi sledeće aktivnosti:

Zajednički rad na zborniku istraživačkih radova učenika škola pod opštim imenom „Slovenski mozaik“ u pdf formatu. Izdavanje zbornika nema komercijalne svrhe i biće besplatno dostupno svim ljubiteljima slovenskih kultura. Zbornik radova nije politički angažovan, ima kulturološku orijentaciju. Starost autora radova je 12-15 godina. Zbornik će biti na ruskom jeziku, a dela autora iz Srbije biće prevedena na ruski.

Svrha izdavanja zbornika je istraživanje istorije i kulture naroda Rusije i Srbije, zemalja slovenskog sveta, rusko-srpskih odnosa.

 

“U toku drugog polugodišta moguća je i saradnja sa jednom norveškom školom, što nas dosta raduje”, naglašava Đorđe Bojanić.

Saradnja OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su i desetak tematskih dokumentarnih filmova i više skajp časova.

Pečat dugogodišnje rusko – srpske školske saradnje je i knjiga koja je izašla 2019. koja je obuhvatila celokupnu saradnju i rad pod naslovom ,,RUSКO- SRPSКA MEĐUNARODNA SARADNJA IZ PREDMETA ISTORIJE I VERONAUКE“. Urađeno je i dopunjeno izdanje 2020. god.

“Cilj je uvek isti, upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim temama, u cilju proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije”, kaže Đorđe Bojanić.

U proteklih osam godina mnogo toga je urađeno kroz rusko-srpsku međunarodnu saradnju, koja traje i dalje kroz korelaciju predmeta (istorija, veronauka, geografija, srpski jezik, muzičko i likovno), kao primer dobre prakse.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com