Društvo

Učenici OŠ “Bubanjski heroji”, čuvari srpske istorije

Da je očigledna nastava najbolji način da se uči, zapamti i nauči pokazali su učenici OŠ “Bubanjski heroji” sa svojim profesorom istorije Đorđem Bojanićem.

Istovremeno, kroz razmenu dikumentarnih filmova kojima od zaborava čuvaju mnoge istorijske događaje, sa vršnjacima iz Rusije oni i njih upoznaju sa bogatom srpskom istorijom, ali preko jutjuba i svoje vršnjake iz cele Srbije jer svaki film može da se pogleda na ovaj način.

Glavni junaci u dokumentarnim filmovima su učenici, a posle Varvarinskog oživeli su uz pomož kamere i Deligradski boj. Obe bitke su, prema rečima Đorđa Bojanića, važne, ali su gotovo zaboravljene.

“Posle oživljavanja Varvarinske bitke, učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša snimili su još jedan dokumentarni film koji oslikava bitke iz Prvog srpskog ustanka, u pitanju je Deligradska bitka, i ova bitka je skoro zaboravljena, cilj je bio isti, da oživimo i otrgnemo od zaborava ovu junačku bitku, koja se desila pre tačno 212. godina. Film je rađen u korelaciji predmeta, istorija, veronauka i geografija, a realizatori filma su učenici osmog razreda kojima su pomogli i veroučitelj đakon Dejan Jovanović i profesorka geografije Aleksandra Colić”, kaže professor istorije Đorđe Bojanić i dodaje da se boj na Deligradu u Prvom srpskom ustanku odigrao se 3. septembra 1806. godine. Sukobile su se srpska vojska pod vođstvom Karađorđa i turska vojska koju je predvodio Ibrahim paša.

Deligradsko utvrđenje, mesto gde je film snimljen nalazi se na pola puta između Aleksinca i Ražnja, na ulazu u Đuniski tesnac, između Drenovačkog potoka i Morave, kuda je prolazio Carigradski drum, objašnjava profesorka geografije Aleksandra Colić i dodaje da je ovo jedinstvena prilika da učenici učenici na terenu upoznaju i sa geografskim pojmovima koje su do sada samo sretali u knjigama. Uz istoriju i geografiju, ovo je bila jedinstvena prilika da deca nauče nešto novo i izbornog predmeta, veroneuke.

“Danas se na Deligradu, mestu gde su šančevi, nalazi crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila, a u njoj spomen-kosturnica izgrađena 1930. godine na Krstovdan, i osvećena je od strane tadašnjeg niškog vladike Dositeja Vasića, a osveštana je pet godina kasnije. Na inicijativu pododbora patriotskog udruženja „Kneginja Ljubica“ iz Aleksinca, 1926. godine pokrenuta je ideja o izgradnji mesta na kome bi počivale kosti svih srbskih junaka ne samo sa Deligradu, već i iz kasnijih Srpsko turskih ratova 1876-1878.godine”, kaže Đorđe Bojanić.

Deligradska bitka je danas skoro zaboravljena. Mali broj udruženja i pokreta neguje sećanje na ovu veliku bitku i slavnu epopeju Karađorđa i njegovih junaka.

“Zbog toga smo i želeli da ovu bitku na ovaj način oživimo i otrgnemo od zaborava, ovim našim kratkim video zapisom. Pošto junacima sa Deligradskog polja mnogo dugujemo, oni su nam pokazali kako se treba boriti za čast Otadžbine sa mnogo jačim i nadmoćnijim osvajačem i agresorom, dugujemo im bar ovoliko”, priča Đorđe Bojanić. „Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“ su reči koje možda najbolje opisuju one divove koji su branili Deligrad”.

U toku snimanja učenici su posetili i manastir Sveti Roman, a deo filma snimljen je u Komandi Kopnene vojske Srbije u Nišu, u muzeju koji objedinjuje sve stradalnike vitezove za veru i otačastvo, počevši od Svetog cara Lazara i kosovskih junaka pa do vitezova iz naših dana.

Učenici i profesori OŠ “Bubanjski heroji” se zahvaljuju generalu Milosavu Simoviću što je dozvolio snimanje u prostoru za Bogosluženje u muzeju Komande kopnene vojske Srbije, ali i Episkopu niškom gospodinu Arseniju, koji je dao blagoslov za snimanje ovog filma u porti hrama svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Deligradu.

“Naša škola je već prepoznatljiva po ovakvim dokumentarnim ambijentalnim kratkim filmovima sa autentičnih mesta. Kroz ovakve video zapise naš cilj je da se učenici širom Srbije upoznaju sa određenim istorijskim temama sa lica mesta”, kaže Đorđe Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com