Društvo

UČENICI NE MOGU DA NAPUSTE ŠKOLU ZBOG ŠTRAJKA PROFESORA : Bezbednost učenika je najvažnija

Trenutna situacija u Gimanziji “Svetozar Markovic” izgleda ovako, 500 gladnih učenika, stoji već 15 minuta na vratima škole, zato što je škola odlučila da nam uskrati slobodu kretanja.

Da objasnim, kaže jedan od učenika, jedna jedina profesorka škole je odlučila da ne štrajkuje i zato se zvoni dva puta. Prvi put nakon 30 minuta kada izlaze svi profesori, osim nje, ali učenici, naravno, moraju da ostanu u školi iako se čas završio. Drugi put se zvoni nakon 45 minuta. Na pitanje “Zašto ne smemo da izađemo iz škole kada se čas završio?” dobili smo odgovor “Zato što vam je tako rečeno”. Da li “najbolja škola u Nišu” ne može konkretno da kaže da li štrajkuje ili ne i što je još važnije, “da li se ova škola pretvorila u zatvor?”, pitaju se učenici u pismu koje je dostavljno medijima.

 

Prema rečima Zore Lekić, pomoćnika direktora Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu tačno je da jedna profesorka nije u štajku i drži čas 45 minuta.Tačno je i to da se zvoni dva puta, nakon 30 i nakon 45 minuta, ali, dodaje ona, učenicima se ne dozvoljava da tih 15 minuta razlike između dva zvona napuste zgradu škole iz jednog jedinog razloga, a to je njihova sigurnost za koju je škola odgovorna.

“Kada su sindikati najavili štrajk sa skraćenim časovima i kada smo videli da ima i profesora, makar to bio i samo jedan od njih što je slučaj kod nas, konsultovali smo se sa Republičkom prosvetnom inspekcijom šta da radimo”, kaže Zora Lekić. “Dobili smo objašnjenje da zvonimo dva puta, posle 30 i posle 45 minuta, što sada i radimo, ali je škola odlučila da učenici 15 minuta između dva zvona moraju da provedu pod nadzorom profesora jer smo kao škola odgovorni za njihovu bezbednost”.

Zora Lekić dodaje da učenici nisu “zarobljeni kao u zatvoru”, ali da se oni i tih 15 minuta vode kao da su na času.

“Njima je u to vreme dozvoljeno da se kreću, da odu do druge učionice, da se druže sa drugovima, da razgovaraju. Mogu da odu i do kluba u školi,da nešto pojedu i popiju. Za to vreme u holu škole se nalazi i obezbeđenje, ali i profesoru koji vode računa o deci. U slučaju da se deca nalaze van škole u vreme trajanja časa, dakle i tih 15 minuta koji su deo redovnih časova, i da im se nešto desi ne smem ni da zamislim kako bi roditelji reagovali. Dakle, jedini razlog zbog čega su deca u školi i ne mogu da je napuste dok se ne začuje i drugo zvono je njihova sigurnost”, zaključuje Zora Lekić.

Ona dodaje da ni to što deca kažu da su gladna nije na svom mestu.

“Zamislite da nije štrajk, da časovi nisu skraćeni, da traju regilarno 45 minuta. Oni bi u tom slučaju bili u svojim učionicama i čekali odmor da odu da kupe užinu”.

Kako bi bar malo ublažili nezadovoljstvo učenika što 15 minuta moraju da čekaju da izađu iz škole, pojedini profesori su prihvatili obavezu da izađu sa njima u školsko dvorište dok se ne začuje i drugo zvono.

“Ali i to vreme deca moraju da budu pod nadzorom profesora. Tih 15 minuta mogu da provedu na klupama ispred zgrade ili u botaničkoj bašti, ali isključivo pod nadzorom profesora koji je sa njima”, dodaje pomoćnica direktora Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

Sa pomoćnikom direktora škole slaže se i Olivera Mitić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u ovoj gimnaziji.

“U vreme štrajka sa skraćenim časovima učenici moraju do regularnog trajanja časa da budu u školskoj zgradi ili dvorištu škole ali isključivo pod nadzorom profesora koji su odgovorni za njihovu bezbednost”, kategorično tvrdi Olivera Mitić. “Takoje bilo i u vreme štrajkova ranijih godina jer su profesori i škola odgovorni za bezbednost dece. Oni školsku zgradu mogu da napuste samo kada je veliki ili mali odmor, a to je nakon zvona za kraj časa u trajanju od 45 minuta. U suprtnom, ako bi se deci nešto dogodilo, zaposleni u školi bi snosili odgovornost za to”.

Olivera Mitić dodaje i to da ne stoji da su učenici “gladni” jer u školi postoji učenički klub u kome mogu da kupe sendviče i da popiju sok.

Inače, u Gimnaziji “Svetozar Markvić” časove u trajanju od 45 minuta drže i profesori sa fakulteta Univerziteta u Nišu koji predaju učenicima u specijalizovanim odeljenjima za matematiku i fiziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com