Obrazovanje

Učenici MŠ ’’Dr Miodrag Lazić’’ iz Niša jedini u Srbiji uče medicinsku informatiku na osnovu softvera koji se koristi u zdravstvenim ustanovama

Medicinske škole ’’Dr Miodrag Lazić’’ iz Niša, prvi  je škola u Srbiji u kojoj učenici u okviru predmeta medicinska informatika, uče uz pomoć novog softvera koji im je obezbedila firma ’’Helient’’, a sve zahvaljujući upornosto profesora informatike Filipa Klaina i direktora škole Miroslava Savića.

Na ovaj način, budući lekari, farmaceuti , sestre i tehničari naučiće da, još u školskim klupama, elektronskim putem vode administraciju o pacijentima i ostalim činjenicama bitnim za njihovo lečenje. Ranije, tu vrstu metodologije, djaci ove škole, učili su tek po zapošljavanju, u neku od medicinskih ustanova. Valja napomeniti da ovaj softver koriste i Univerzitetski klinički centar u Nišu kao i Dom zdravlja, pa čak i 80 posto zdravastvenih ustanova u Srbiji. Njegovim izučavanjem i primenom,budući medicinski radnici  i pre zapošljavanja biće osposobljeni za vodjenje medicinske administracije,elektronskim putem.

 „Praktično oni na ovaj način mogu da vode kompletnu medicinsku dokumentaciju  počev od administrativnih podataka pacijenata, lekara specijalista, utrošak medicinskog materijala, kao i analize i izveštaje pacijenata. Sistem im obezbeđuje da celokupnu medicinsku dokumentaciju, sve medicinske podatke, mogu da imaju na jednom mestu“, objašnjava profesor Filip Klain.Ranije su,zaposleni u zdravstvu,administrciju obavljali pisanjem na papiru.Uvodjenjem ovakvog sistema,koji je firma Helient razvijala 20 godina, olakašava se rad i omogućava brži dolazak do podataka.

„Sada se obuke rade u samom Univerzitetskom kliničkom centru. Kada se naši učenici zaposle oni prvo odlaze na obuku za rad sa ovim softverom, a potom počinju da rade u svojoj struci. Sada se stvari menjaju i kada učenici završe školovanje kod nas oni će, kada se zaposle, već znati da rade sa ovim softverom i predaće se u potpunosti svom poslu. Iz naših školskih klupa ih šaljemo sa potrebnim znanjem i neće im biti potrebna nikakva obuka“, zaključuje Filip Klain.

Ovaj operativni program, može da se koristi i u drugim predmetima, kao što su medicinska nega i prva pomoć. Medicinska škola ‘’Dr Miodrag Lazić’’ima 963 učenika,. Novi softver, jeste još jedna stepenica u razvoju njihovog znanja.

  „Najveći resurs naše škole su upravo učenici. Mi se sa njima ponosimo a da je tako pokazuju i prijemni ispiti kada upisuju fakultete. Godinama unazad se dešava da učenici naše škole zauzimaju prva mesta na rang listama za upis i to ne samo na Medicinskom već i na drugim fakultetima. Posebno smo ponosni na podatak da se naši đaci nalaze i među prvima na ring lista upisa na VMA a uspeh je utoliko veći jer se ovde prijavljuju kandidati iz cele Srbije. Veliki procenat njih nastavlja dalje školovanje. To samo dokaz da se u našoj školi sa radi kavalitetno i da pripremamo odličan medicinski kadar“, kaže Miroslav Savić, direktor škole.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. U članku se nalaze netačni navodi jer se kaže da se u Domu zdravlja koristi Softver Heliant.
    U Domu zdravlja NIš se od 2011. godine koristi Softverski paket MEDIS.NET koji je razvila Laboratorija za medicinsku informatiku Elektronskog fakulteta u Nišu. Stoga predlažem direktoru škole da pre nego što potraži rešenja u Beogradu raspita šta ima u NIšiu i šta se koristi u Nišu bez obzira što je nišlijama uvek Beograd “bliži” od svog grada.

  2. Iskreno se nadam da je sistem unutar škole korigovan! Bivši sam đake ove srednje škole, i znam iz prve ruke kako se završavala. A i nama su isto ovako slatko o njoj govorili. ✌🏻

  3. Čovek na pravom mestu.
    Koji je iz ove škole izvukao maksimum .
    U odnosu na predhodne gereracije- izuzetan napredak na svim poljima.
    Samo tako se mogu deci objasniti prave vrednosti-ličnim primerom!

  4. Upravo kao što ste i rekli,stvari se deci najbolje objašnjavaju ličnim primerom a ovaj čovek koji je ovde došao po političkoj osnovi i kao istoričar veze sa medicinom nema svojim djacima izmedju ostalih i meni ništa nije svojim primerom dokazao i izvukao ,daleko od tog maksimuma kakav vi spominjete.Informišite se malo bolje i videćete da ova škola ima itekako kvalitetnije ljude i bolje pedagoge od njega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com