RegionSvrljig

Učenici iz Svrljiga svojim izumom spasavaju živote

Učenici Gimnazije ”Dušan Trivunac Dragoš” iz Svrljiga, članovi ušeničke kompanije “LifeAid“ uveliko se pripremaju za državno takmičenje koje organizuje organizacija “Dostignuće mladih”, a za Beograd odlaze kao drugoplasirani na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Sudeći po nagradi koju su već osvojili, ali i izumom sa kojim će se pojaviti na nacionalnom takmičenju mogu se nadati najboljem, a njihov izum LifeAid je namenjen spasavanju ljudskih života u saobraćajnim nesrećama. Za takmičenje se pripremaju pod budnim okom profesora Milana Nikolića, a najveća podrška na putu uspeha im je razredni starešina, Dragana Ivanov, profesorka fizike. Članovi tima su Luka Stojanović, Đorđe Đurić, Marko Petrović, Teodora Savić i Petra Jokić, svi učenici III razreda.

Foto: privatna arhiva

“Proizvod sa kojim se predstavljamo na takmičenju je senzonor koji se ugrađuje u vazdušni jastuk automobila jer se on, prilikom saobrađajne nesreće prvi otvara, i istog trenutka šalje informacije određenoj centrali gde se nalaze dežurna lica gde se saobraćajna nezgoda dogodila. Istog trenutka informacija se prosleđuje lekarima Hitne pomoći, policiji i vatrogascima kako bi oni u što kraćem roku stiglo do mesta na kome se nalaze povređene osobe”, objašnjava učenik Đorđe Đurić.

Na ovaj način se ubrzava dolazak ekipa koje mogu da pomognu povređenim licima u saobraćajnim nezgodama a koji često zbog šoka ili težine povreda ne mogu sami da pozovu pomoć.


Učenici nisu slučajno došli na ovu ideju. Inspirisala ih saobraćajna nesreća druga iz razreda, i on se nalazi u timu, u kojoj je on sa još jednim dečakom bio povređen, a njihov treći drug se još oporavlja od povreda.

“Bila je to neka vrsta inicajle kapisle da se posvetimo saobraćajnim nesrećama i pokušamo na neki način da pomognemo ljudima koji ih dožive. Na proizvodu smo radili dugo, nekih šest meseci. Da bi proizvod funkcionisao morali smo dosta da istražujemo, a od velike pomoći nam je bilo i poznavanje naprednih tehnologija”, objašnjava Luka Stojanović.

Foto: privatna arhiva

Mnogi su se zainteresovali za ovaj proizvod, a ova učenička kompanija se povezala i sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju kao i sa Udruženjem Još uvek vozim i njegovim predsednikom Slavišom Savićem koji je i sam doživeo saobraćajnu nesreću.

“Kao razredni starešina prezadovoljna sam radom svojih učenika i njihovim idejama. Oni jesu mladi ali su i kreativni i inovativni. Ovim proizvodom oni promovišu život. Sam Marko koji je doživeo saobraćajnu nesreću kaže da je bio tog trenutka u šoku i da nije mogao ni da se sati koga da pozove. Od staha ljudi se parališu, a na ovaj način se taj problem rešava. Ovaj proizvod to radi umesto njih a pomoć će stići na vreme”, kaže profesorka Dragana Ivanov.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da se godišnje na putevima Srbije dogodi preko 33.000 udesa, od kojih se oko 13.000 završava sa lakšim i teškim telesnim povredama i invaliditetaima, a preko 600 sa smrtnim ishodiima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com