Društvo

Učenici iz Holandije gosti Pravno-poslovne škole

Pravno-poslovna škola u Nišu ugostila je 17 učenika i dva profesora iz Roermonda u Holandiji u okviru međunarodnog projekta saradnje sa partnerskim školama. Učenici iz Holadnije će u Nišu boraviti do 22.novembra, a u okviru njihove posete školi organizovan je i prijem kod gradskog većnika resorno zaduženog za obrazovanje Mirka Zečevića. Cilj razmene učenika je da se oni upoznaju sa kulturom, istorijom i običajima u Nišu, ali i u Srbiji.

„Naša škola već dve godine dočekuje učenike iz Holandije jer se nalazimo u istom projektu. Osnovni cilj razmene je upoznavanje učenika sa našom kulturom, običajima, istorijom, a kada mi odemo kod njih upoznaćemo se sa njihovom kulturom i istorijom. Biće dosta radionica u školi na kojima će se oni upoznati sa obrazovnim sistemom Srbije. Moći će da vide neke metode koje mi koristimo u nastavi i menjaćemo iskustva sa kolegama iz Holandije. Mi smo prošle godine bili njihovi gosti, a ova razmena će postati tradicija i trajaće još mnogo godina“, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu i dodaje da će učenici iz Holandije prisustvovati i radionicama u školi, videće biroe za učenje u kojima se simulira rad relanih kompanija, moći će da posete neke ugledne časove i upoznaju se sa metodama koje oni nemaju u njihovoj nastavi.

Žil Bekers, profesor fizike, ističe da rezlike u radu škola postoje.

„Ovo je moja druga poseta Pravno-poslovnoj školi u Nišu i prezadovoljan sam načininom na koji smo ovde primljeni. Osnovna razlika između naše i ove škole je u tome što se učenici ovde pripremaju za praktičan rad. Oni mogu, kada završe školu da se uključe u rad već prvog dana. U našoj školi se radi sasvim drugačije, a razlika potiče otuda što mi đake pripremamo za studije, nešto poput rada u vašim gimnazijama“, kaže Žil Bekers.

Učenici su prezadovoljni. Kako domaćini tako i gosti. Druženje im je na prvom mesti i makoliko se dve zemlje razlikovale i po kulturi i po istoriji, oni su pronašli zajednički jezik. Mladi iz Holandije su prezadovoljni što su smešteni u porodicama svojih domaćina i što će na taj način upozanti pravi život u Srbiji. Ističu da im u oči najviše pada gostoprimljivost Nišlija.

„Jako mi se dopao Niš, posebno stara arhitektura u gradu. Oduševljena sam prijemom u porodici u kojoj se nalazim. Ljudi su tako nasmejani i sa puno topline brinu o nama. I to je nešto što, možda, naše narode čini različitim, ali sam primetila i druge razlike i mogu da kažem da, zaista, pripadamo različitim kulturama, ali to nije nikakva prepreka za naše prijateljstvo i druženje“, kaže Noe, učenica drugog razreda škole u Roermondu.

Ksenija Radosavljević, učenica drugog razreda Pravno-poslovne škole, je domaćin u ovom slučaju.

„Pokazaćemo im sve kulturno-istorijske spomenike u našem gradu, posebno Tvrđavu kojom se ponosimo, vodićemo iz i do Beograda, a u planu je još nekoliko izleta. Nadam se da će sa sobom poneti najdivnije uspomene iz naše škole i našeg grada“, kaže Ksenija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com