Društvo

UČENICI ETŠ “MIJA STANIMIROVIĆ” PRVI NA TAKMIČENJU U ZAJAČARU: Zlato za inovacioni rad

Na takmičenju Galaksija kup, održanom  krajem marta po 3. put u Zaječaru, ekipa Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu  je osvojila prvo mesto i zlatnu medalju. U konkurenciji je bilo 17 radova. Zadatak takmičara je bio da uz pomoć Arduino platforme osmisle rešenje nekog konkretnog problema. Učenici niške škole predstavili su se radom “Automatsko podizanje rampe na osnovu očitane registarske tablice”.

U timu su se nalazili učenici Jelena Zdravković, učenica trećeg razreda na smeru za IT, kapiten tima i Marko Miljković, učenik trećeg razreda na smeru za IT. Mentor tima je bio profesor Goran Lučić.

„Na ovom projektu radimo od septembra”, kaže Jelena Zdavković. “Ideju smo dobili kada smo na parkingu kod škole primetili da često dolazi do gužve ili kada neko ne može svom obezbeđenom parking mestu da pristupi. Radili smo sa mentorom koji nam je dosta pomogao”. Ovo mi nije prva nagrada, učestvovala sam još na takmičenjima iz Elektrotehnike 1 i Elektrotehnike 2“, kaže Jelena Zdravković.

U školi kažu da rad njihovih učenika može da se primeni u praksi, što je, zapravo i cilj rada na projektima u pvoj školi.

“To je primer kako se teoretsko znanje može pretočiti u praktično rešenje, a mi učenike na ovaj način pripremamo upravo za to”, kažu u školi.

U takmičarskom delu učestvovalo je ukupno 17 projekata učenika iz 11 škola iz Zaječara, Leskovca, Niša, Pirota, Mladenovca, Novog Sada, Obrenovca i Rume.

„Galaksija kup 2019“ je takmičenje učenika elektrotehničkih škola, u izradi projekata kojim se rešava problem na zadatu temu primenom mikroprocesorskih platformi. Cilj takmičenja je popularizacija informacionih tehnologja i praktična primena stečenog znanja učenika.

Ovo takmičenje prvi put je održano 2017. godine pod nazivom „Arduino kup Srbije“. Godine 2018. menja naziv u „Galaksija kup“ u znak sećanja na prvi mikroračunar koji je proizveden u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com