DruštvoObrazovanje

Učenici ETŠ „Mija Stanimirovi“ nagradu sa takmičenja dali u humanitarne svrhe

Učenici ETŠ „Mija Stanimirović“, Iva Radojičić i David Živanović osvojili su prvo mesto na konkursu „Znanjem menjamo sve(t) „ koji je raspisalo Ministarstvo prosvete. Nagradu koju su osvojili preusmerili su u humanitrane svrhe kako bi pomogli školskim drugaricama Nataliji i Ivi Bašović, koje boluju od Fridrihove ataksije da dobiju godišnju terapiju matičnim ćelijama u Ukrajini.

Zadatak srednjoškolaca na ovom konkursu je bio da izaberu nastavnika iz škole koji ih motiviše da manjaju svet znanjem. Nastavnica Sonja Stanimirović je bila izbor učenika ETŠ „Mija Stanimirović“ u Nišu. Ona Ivi i Davidu predaje matemtiku ali im je i razredni starešina.

„Razredna je uvek sa nama, a pored toga što nas podučava osnovama matematike ona nam u neku ruku drži i lekcije iz života učeći nas da budemo bolji ljudi“, kažu Iva i David.

Da je uspela u potpunosti u svojoj misiji pokazali su Iva i David. Svojim projektom su osvojili prvu nagradu koju je dodelilo Ministarstvo prosvete, ali su nakon toga pokazali da su lekcije iz života doprle do njih i da oni odrastaju u dobre ljude koji su u svakom trenutku spremni da pomognu drugima i to su pokazali.

„Osvajanjem prve nagrade dobili smo mobilni telefon. Nismo ga zadržali za sebe. Odlučili smo da ga prodamo i da novac koji dobijemo za njega upaltimo na račun naših drugarica, Natalije i Ive, kojima je novac potreban za lečenje“, objašnjava Iva.

Tako se na Natalijin i Ivin račun slilo još 10.000 dinara. Ma koliko se nekome činilo da je to malo njima puno znači.
Natalija i Iva su se jako obradovale gestom svojih vršnjaka.

“Ovom akcijom moji drugari i cela škola su meni i mojoj sestri pomogla da prikupimo novac za lečenje”, kazala je Natalija.

Direktor škole, Aleksandar Stevanović se ponosi svojim učenicima.

“Veliko mi je zadovoljstvo što naša deca osvajaju nagrade, a još više me raduje što su spremna da ih nesebično podele sa onima kojima je to najpotrebnije, a ovim gestom su pokazali da odrastaju u dobre ljude koji su svesni problema koji drugi imaju i spremni su da im pomognu i pruže ruku”, ističe direktor Stevanović.

Natalija i Iva Bašović boluju od genetske bolesti koja pogađa nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta.Devojčicama je neophodna terapija matičnim ćelijama u Ukrajini, kako bi im se poboljšalo opšte stanje organizma, srca i kvalitet života.

Do proleća je neophodno obezbediti 26.000 evra za godišnju terapiju, a nedostaje još 12 hiljada evra. Oni koji žele da pomognu devojčicama mogu da pošalju SMS sadržine 718 na 3030 ili uplate novac na dinarski 160-555296-66 ili devizni račun 00-540-0004272.5

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com