Društvo

U Vojnoj bolnici obeležen Dan vojnih veterana

Na današnji dan 1912. godine, potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne strane i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane.

“Oko 400.000 boraca Kraljevine Srbije dobilo je status ,,Stari ratnik”. Brigu o njihovom statusu preuzelo je Ministarstvo Vojno. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije država i Vlada iskazali su brigu o veteranima i odali priznanje za učešće u odbrani zemlje. Takav odnos prema borcima u mnogome je uticao na njihovu motivisanost učešća u ratovima koji su usledili”, kazao je upravnik Vojne bolnice Niš, pukovnik dr Jovica Stanojković na Spomenik vojnim veteranima, a povodom Dana vojnih veterana koji je jedan od najvećih vojnih praznika, predviđen radi očuvanja kulture sećanja na vojne veterane i poginule saborce u cilju vrednovanja, i negovanja vojnih tradicija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Vence su položili osim predstavnika Vojske Srbije , predstavnici organa lokalne samouprave, udruženja penzionera, delegacije udruženja koje neguju slobodarske tradicije Srbije, Rusko-srpskog humanitarnog centra i mnogobrojni poštovaoci ove ustanove.

“Ovo je i prilika je da se poklonimo senima i odamo počast brojnim znanim i neznanim herojima, borcima, rodoljubima i humanistima koji su ispisali slavne stranice istorije ratovanja na ovim prostorima. Svojom hrabrošću, odvažnošću i pre svega humanošću doprineli su pobedama u brojnim oslobodilačkim ratovima, darujući nam najveće vrednosti današnjice: ljubav prema otadžbini i život u slobodi. Obaveza svih nas je da ne zaboravimo njihove žrtve i budemo njihovi dostojni naslednici. Budućim generacijama poželimo da nikad ne osete gorčinu ratovanja.”, rekao je danas prilikom polaganja cveća na Spomenik vojnim veteranima upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Jovica Stanojković.

Na ulazu u Vojnu bolnicu Niš nalazi se masivna kamena piramida sastavljena od velikog broja kamenih oblutaka. A na spomeniku natpis „I ovde su pali za Otadžbinu“.

“To je spomenik svim rodoljubima ove zemlje koji su podlegli pegavom tifusu u Prvom svetskom ratu. Spomenik je podignut u maju 1915. godine, a prvi put osvećen juna 1915. godine. Ovaj jedinstveni spomenik lekari podigoše svojim pacijentima. Rista Jovanović, mladi dobrovoljac u tadašnjoj bolnici, inače stolar, izgradio je spomenik. Rista je u to vreme pravio sanduke i pomagala za invalide, ali kada ga je tadašnji upravnik bolnice doktor Vladan Stanojević zamolio da sagradi piramidu od kamena, Rista je to zdušno prihvatio”, kaže pukovnik Stanojković.

Svim vojnim veteranima čestitke povodom 4. decembra, Dana Vojnih veterana uputio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

“Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na današnji dan proslavljamo jedan od najvećih vojnih praznika, Dan vojnih veterana, prisećajući se jedne od najvećih prekretnica u novijoj srpskoj istoriji-potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu”, stoji u čestitci ministra Vukina. “Određivanjem ovog vojnog praznika imamo duboku usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod teškim vremenima”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com