Virus KoronaZdravlje

U Urgentnom centru u Nišu vakcinisano 179 rizičnih pacijenata. Samo jedan imao alergijsku reakciju

Vakcinu protiv korona virusa primilo je minulog vikenda u Urgentnom centru u Nišu 179 gradjana koji zbog bolesti ili alergijskih reakcija spadaju u rizičnu kategoriju, izjavio je danas zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu Radmilo Janković.

Prema njegovim rečima, tokom vakcinacije nije bilo ni jedne reakcije na vakcinu koja bi ugrožavala život.

„Jedna pacijentkinja je imala alergijsku reakciju, ali je dobro odgovorila na terapiju. S obzirom da živi sama u kući za svaki slučaj je zadržana tokom noći kod nas u opservaciji“, kazao je Janković.

Tri osobe, dodao je Janković, su vraćene i primaće terapiju do narednog vikenda kada će se ponovo razmotriti mogućnost njihove vakcinacije.

„Vraćen je pacijent sa dubokom venskom trombozom koji prima lek farin, žena koja je pre par dana operisala tumor dojke i čeka na PH nalaz i žena sa višestrukim alergijama“ izjavio je Janković.

Kazao je da su se pozivu za vakcinaciju odazvali ne samo gradjani sa područja Nišavskog okruga, već iz svih drugih delova zemlje, uključujući i iz Vojvodine i Beograda.

„Bilo je sve besprekorno organizovano i ljudi su izuzetno zadovoljni. Narednog vikenda nastavićemo sa vakcinacijom, već imamo i desetak novoprijavljenih“, rekao je Janković.

Podsetio je da gradjani koji pripadaju rizičnim grupama mogu da se prijave za vakcinaciju u Urgentnom centru pozivanjem broja 066 805 15 47.

„Ovim smo hteli da pokažemo da je vakcinacija potpuno bezbedna i kod onih koji se nalaze u rizičnim grupama. Rizik od vakcine je više stotina puta manji nego ozbiljni zdravstveni problemi koji nastaju zaražavanjem i oboljevanjem od kovida“, istakao je Janković.

Kazao je da, veruje da će vakcinacija rizičnih pacijenata ohrabriti ljude da slušaju i poštuju stavove i obećanja lekara, a ne „zavode se“ deformacijama koje mogu ugroziti njihovo zdravlje.

„Što budemo imali više vakcinisanih gradjana, imaćemo manje pacijenata u kovid bolnicama i svi ćemo se pre vratiti svojim normalnim životima“, poručio je Janković.

Prema njegovim rečima, vakcinacija gradjana iz rizičnih grupa u Urgentnom centru i narednih vikenda biće organizova uz prisustvo hematolog i anesteziološke ekipe koja je potpuno opremljena za reagovanje u slučaju razvitka alergijskih reakcija i anafilaktičkog šoka.

Minulog vikenda jednu od četiri raspoložive vakcine u Urgentnom centru primilo je i 18 zdravstvenih radnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com