Virus Korona

U UKC Niš do sada 14.000 pacijenata, u kruševačkoj kovid bolnici 5.000

Oko 14.000 pacijenata lečilo se do sada od korona virusa u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, a kruševačka kovid bolnica je od otvaranja imala oko 5.000 pacijenata, rekao je danas novinarima direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš Radmilo Janković.

Prema njegovim rečima, u kovid intenzivnoj nezi u Nišu bilo je od izbijanja epidemije oko 3.000 najtežih pacijenata, a u kruševačkoj intenzivnoj nezi oko 1.000.

“Od ukupnog broja pacijenata koji se sada leče od korona virusa u UKC-u Niš i u kovid bolnici u Kruševcu njih 85 odsto je nevakcinisano. Oni koji su vakcinisani, a ležali su u bolnici bili su na žalost, oni najslabiji koje je virus pronašao”, izjavio je Janković.

Prema njegovim rečima, većina nevakcinisanih pacijenata sa žaljenjem konstatuje da je trebalo da se vakcinišu i kažu da će to učiniti odmah po izlasku bolnice.

“Na žalost, imamo i pacijente na odeljenju intenzivne nege, sa saturacijom ispod 80, koji dišu brzinom od 40 do 50 puta u minutu, a koji nam kad im pogledate listu i kažete: ‘Niste vakcinisani’, odgovaraju sa: ‘A šta tebe briga da li sam se vakcinisao'”, rekao je Janković.

On je istakao da zaposleni u UKC-u, ne prave nikakvu razliku medju pacijentima, bez obzira koliko im je takvo ponašanje neprihvatljivo. Janković je kazao da je u toj zdravstvenoj ustanovi vakcinisan 91 odsto lekara i više od 80 odsto sestara. Prema njegovim rečima, nove mere republičkog Kriznog štaba neće sigurno dramatično smanjiti broj zaraženih, ali skraćeno vreme boravka bez kovid propusnica u ugostiteljskim objektima šalje snažnu psihološku poruku o odlučnosti da se epidemiji stane na put.

“Nova mera sigurno nije striktno epidemiloška, doneta na konkretan predlog epidemiloga, već je verovatno tu došlo do nekog kompromisa. Najveći efekat će se sigurno dobiti mini raspustom, jer definitivno taj neki ciklus zaražavanja kreće iz škola ili je u školama jako prisutan, pa se prenosi i na starije”, istakao je Janković.

Ocenio je da realan broj zaraženih na dnevnom nivou u našoj zemlji sada iznosi oko 10.000, pošto imamo veliki broj potencijalno zaraženih koji se ne testiraju. “To znači da ćemo do Nove godine, a talas je krenuo od septembra, imati oko milion i po novozaraženih, tako da će prokužavanje populacije u Srbiji biti i dalje intenzivno”, izjavio je Janković.

On je kazao da će verovatno prirodni tok ići ka deeskaliranju čitave situacije, ali teško da će se ovaj talas završiti pre proleća. Trenutnu epidemiološku situaciju Janković je ocenio bolje nego pre dve nedelje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com