Ekonomija

U UDRUŽENJU POGREBNIKA TVRDE: Usluge pogreba mogu biti i jeftinije

Pogrebne usluge mogle bi da budu i upola jeftinije kada bi se privatnim pogrebnim preduzećima omogućilo da rade posao za koji su registrovani, odnosno, kada ne bi bilo monopola koji drže javna preduzeća, kažu u Udruženju pogrebnika Srbije čije se sedište nalazi u Nišu.

Predstavnici Udruženja insistiraju i na primeni Zakona o sahranjivanju i uredbe koji je donešen 14. februara ove godine i koji pogrebna preduzeća na tržištu izjadnačavaju sa javnim, ukoliko ispunjavaju zakonom propisane uslove. To znači da mora da imaju najmanje pet zaposlenih radika, dva atestirana vozila, prostoriju od 15 kvadrata kao izložbeni prostor, rashladnu komoru za tri mesta, prostoriju za pripremanje pokojnija, magacinski prostor i parking.

Predsednik Udruženja Ivan Stanisavljević kaže da većina pogrebnika ispunjavaju ove uslove ali, lokalna samouprava im ne daje upotrebnu dozvolu da mogu da rade. Uprkos ispunjenju uslova, kako kažu, Grad im ne daje lokacijsku, upotrebnu dozvolu za hladnjače za čuvanje pokojnika.

„I dalje sve radi JKP Gorica, niko iz lokalne samouprave i ministarstva kojima smo podneli zahtev, ne odgovara.Monopol drži „Gorica“ koja drži gradsku kapelu, koja saradjuje sa doktorom mrtvozornikom. Oprema za pokojnike se kupuje kod njih, a troškovi su tamo preveliki“, kaže Stanisavljević.

Stanisavljević dodaje da su usluge preskupe i navodi da je čuvanje pokojnika u Nišu 4000 dinara, a ako se računa i pripremanje onda ta cifra bude 12.500 dinara. On upoređuje cene u drugim gradovima koje su upola, pa i više jeftinije. Ima gradova gde se usluge i ne naplaćuju, a od Niša je jeftiniji čak i Beograd u kome za uslugu pogreba treba izdvojiti 8.000 dinara.

„U najtežim trenucima kada su ljudi u dubokoj žalosti, ne vide tu skupoću, već su prinuđeni da plate“, kaže Stanisavljević. On predlaže da se taj monopol ukine, a to je jednostavno. Potrebno je sprovesti Uredbu koja reguliše ovu materiju.

Udruženje se obratilo nadležnom ministarstvu odakle su dobili odgovor da će posle Božića početi kontrole od strane republičke komunalne inspekcije. Ko ne ispuni uslove moraće da zatvori radnju ili preduzeće. Poslednji rok sa usaglašavanje sa odredbama Uredbe je bio 6. decembar.

Stanisavljević tvrdi da privatnici mogu da pruže odgovarajući nivo usluge jer poseduju sve preduslove za to, uključujući da imaju i kapele.

Ovim povodom je zakazana i konferencija za novinare na koju su pozvani, tvrde predstavnici Udruženj, i predstavnici javnog komunalnog preduzeća, ali niko od njih nije prisustvovao konferenciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com