DruštvoRegion

U toku su završne pripreme za otvaranje i osvećenje kuće Dragutina Matića

Pripreme za otvaranje i osvećenje kuće najpoznatijeg lica 20-og veka srbskog vojnika Dragutina Matića uveliko teku, a otvaranje i osvećenje predviđeno je za petak 24. jun sa početkom u 13 časova, saopštila je Parohija zaplanjska.

Kuća će biti zvanično otvorena za posetioce uz prisustvo velikog broja zvanica,vojnog vrha, vojnog orkestra, predstavnika lokalne samouprave, sveštenstva eparhije niške i potomaka Dragutina Matića.

Kuća u kojoj je živeo Matić sa suprugom Krunom i petoro dece je iznova izgrađena zahvaljujući tome što su se njegovi potomci složili da se odreknu svog nasledstva u korist opštine Gadžin Han, a iz opštinske kase je izdvojeno 4,7 miliona dinara za gradnju.

Prema ranijim najavama u planu je da se lokacija na kojoj je kuća “umreži”sa još nekim zanimljivim destinacijama na području opštine i da se tako predstavi turistima. Rečeno je i da je u planu obnova kuće Branka Miljkovića i izgradnja spomenika koji bi bio posvećen svim stanovnicima opštine Gadžin Han koji su se borili u Prvom svetskom ratu. Te lokacije ući će u jedinstvenu turističku ponudu Zaplanja.

Dragutin Matić, poznat kao Oko sokolovo, najpoznatiji je srpski vojni izviđač. Rođen je 10. januara 1888. godine u Кaletincu na obroncima Suve Planine. Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja I svetskog rata. Poznat je po svojoj fotografiji koja je obišla svet. Umro je 1. januara 1970. godine u rodnom selu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Поштовани, зашто немате сајт на србском писму, Азбуци? Видим да га имате на латиници које изворно није Србско писмо. По ЗАКОНУ мислим да ТРЕБАТЕ да сајт пребаците и на АЗБУКУ ( ћирилицу) . Нишлије би вам јако биле захвалне.

    Поздрав,
    Милан

  2. Bravo za tekst, Violeta ! Nazalost, bezboznici, kojima nije sveta tradicija I svetskog rata i njegovi junaci, daju ime vozilu za jurenje nepropisno parkiranih, isto, kakvo ovaj junak ima ! Sve ih poslati na Zejtinlik, da dozive katarzu, umesto Kosmosa i Paralije !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com