Ekonomija

U toku rekonstrukcija pruge između Belotinca i Brestovca

Infrastrukture železnice Srbije saopštile su da je u toku je rekonstrukcija deonice između Belotinca i Brestovca, u sklopu druge faze modernizacije pruge Niš – Brestovac, ukupne dužine 22,8 kilometara, čiji se završetak očekuju u decembru naredne godine.”Završetak modernizacije pruge Niš – Brestovac planiran je za decembar 2024. godine, a nakon rekonstrukcije, pruga Niš – Brestovac biće osposobljena za brzine do 120 kilomentara na sat”, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je ovim projektom predviđen kompletan remont i modernizacija donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na tom delu pruge, kao i modernizacija elektrovučnih, elektrotehničkih i elektroenergetskih postrojenja.

Vrednost ugovora je 59,85 miliona evra, od čega je iz bespovratnih sredstava IPA fondova obezbeđeno nešto više od 44 miliona evra, a ostatak iz budžeta Srbije.

Izvođač radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš – Brestovac su dve bugarske kompanije “Trejs Grup Holding” i “Balkantel”, a do sada je ukupno urađeno oko 15,8 kilometara pruge.

Jednokolosečna, elektrificirana deonica Niš – Brestovac deo je pruge Niš – Preševo – državna granica sa Severnom Makedonijom, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Podesća se da su radovi na delu pruge između Belotinca i Doljevca počeli 5. septembra ove godine, a radovi na modernizaciji pruge Niš – Brestovac 30. septembra 2021. godine u Donjem Međurovu.

Putnički železnički saobraćaj između Niša i Preševa zbog rekonstrukcije pruge je potpuno obustavljen, a teretni saobraćaj vozova se odvija u uslovima povremenih obustava transporta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sramota je da se deonica od 23 km radi duže od 3 godine! Ejjj,za godinu manje od 8 km,pa zar teren prolazi preko Himalaja ili Anda?Voleo bi da bord koji je potpisao ugovor sa naše strane izađe pred TV kamere i to obrazloži…sigurno bi osetio veliko “susramlje”(predložena nova srpska reč kada se osećaš neprijatno ili te je sram zbog govora ili ponašanja drugih).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com