Društvo

U toku procena štete od poplava. Na proleće rad na trajnom rešenju

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor JVP ”Srbijavode” Goran Puzović obišli su područja ugrožena Nišavom od Vrežinskog mosta do ušća u Južnu Moravu i razgovarali sa meštanima Trupala, Popovca i Mezgraje.

Niš se dobro snašao u nevolji, kazala je gradonačelnica, jer je oko 200 dobrovoljaca brzo reagovalo i od džakova sa peskom napravilo branu koja je sprečila veće štete.

Želimo da Srbijavode trajno reše problem na teritoriji GO Crveni Krst gde imamo najveći problem i to po modelu sela Vitkovac kod Aleksinca. Tamo gde grad ima saradnju sa Srbijavodama je, takođe, buduća lokacija kvantaške pijace, tačnije staro korito Južne Morave gde su nam je Srbijavode bez razmišljanja dala saglasnost da to zemljište koje sada pripada republici, bude gradsko, i da mi možemo da izmestimo kvantašku, možda čak i auto pijacu. To je, zapravo, najbolji pokazatelj saradnje republičkog preduzeća sa lokalnom samoupravom“, kazala je Sotirovski.

Foto: S.P.

„Srbijavode” će ove godine očistiti korito Nišave od drveća i sprudova kako bi voda mogla u sličnim prilikama da nesmetano otiče. Timovi stručnjaka ovog preduzeća i Grada Niša će izaći na teren i predložiti način ojačavanja bedema na onim mestima gde je Nišava pretila da se izlije i ugrozi objekte i stanovništvo u velikoj meri, što bi bila kratkoročna mera, a zajednički će se raditi i na pripremi tehničke dokumentacije kako bi problem regulacije Nišave bio trajno rešen.

Foto: S.P.

Ohrabruje to što ćemo, konačno, regulisati bedem, što će ovaj deo reke biti regulisan i što će naši građani biti bezbedniji. Time ćemo, posle 20 godina, rešiti veliki problem“, rekao je Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni krst.

Na jugu Srbije situacija pod kontrolom

Zadatak svih lokalnih samouprava, Niša, Leskovca i Vranja je da u narednom periodu što pre 85 porodica, koliko ih je u vreme poplava iseljeno, vrati u njihove domove.

Na snazi su interventni radovi. U Dimitrovgradu već zatvaramo neku kasetu koja je bila oštećena, u Beloj Palanci smo ispumpali vodu koja se zadržala u nekoliko džepova u zaleđu u nekim naseljima, u Vranju završavamo nasipanje jednog dela nasipa koji je bio oštećen pre tri noći, a u Vlasotincu rešavamo problem vodosnabdevanja, jer je u tom mestu cevovod bio oštećen u dužini od oko 150 metara. To su radovi koji će biti završeni u toku vikenda“, rekao je Goran Puzović direktor „Srbijavoda“.

Foto: S.P.

Sve raspoložive snage su još na terenu i do utorka će biti izvršena procena štete, rekao je Puzović. Tada će se znati koliko je novca potrebno da se ono što je najprioritetnije sanira, a potom će se razgovarati i o trajnom rešenju problema u pojedinim područjima gde nije učinjen ni korak napred u poslednjih 50 godina.

Dobra vest je da se smanjio vodostaj na području Južne Morave i Nišave, kao i njihovih pritoka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Kad ce te napraviti nasip od usca Nisave u Moravu do Donje Trnave to je naj kriticniji deo, mnogo manje opstine su to uradile i Aleksinac i Leskovac, pa cak i Negotin za dva dana napravio nasip od 2 km 2014. na Dunavu. U Nisu se godisnje iskopa na hiljade kubika zemlje samo je treba iskoristiti, a ne da se sipa tamo gde smeta ljudima nego gde je potrebna, plan i kordinacija su kljuc uspeha.

  2. Neša-guska i Miki-iljadarka su dali veliku ozbiljnost ovoj šetnji. Oni će naterati Sotirovsku da nešto uradi.

    1. Vrlo sarkastično, a našli Puzovića vrlo poznatog Agenciji za borbu protiv korupcije. Čovek završio Poljoprivredni fak. i bavi se navodnjavanjima useva a ne odbranom od poplava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com