DruštvoZdravlje

U toku je obnova Pasterovog zavoda

Pasterov zavod u Nišu, jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova ne samo u u Srbiji, nego na Balkanu, dobiće ovih dana nov krovni pokrivač.

Radovi na zameni starog crepa i postavljanju novog su u punom jeku i očekuje se da uskoro budu završeni.

Pasterov zavod u Nišu osnovan je 7. juna 1900. godine odlukom tadašnje Vlade kraljevine Srbije, kao prva takva institucija na području Balkana, otvorena samo 12 godina nakon osnivanja Pasterovog zavoda u Parizu.

Za 115 rođendan, odnosno 2015. godine, Institut za javno zdravlje Niš je sopstvenim sredstvima rekonstruisao je deo fasade, tačnije deo fasade prema Bulevaru dr Zorana Đinđića i bočne strane.
Fasada sa zadnje strane objekta do današnjih dana nije obnovljena. Osnivanje Pasterovog zavoda u Nišu, prema rečima stručnjaka, svedočilo je o zdravstvenom, naučnom i kulturnom napretku našeg naroda, koji je jedan od prvih u Evropi dobio ovakvu instituciju za preventivnu medicinu.

U periodu do početka Prvog svetskog rata centaralno mesto u radu Pasterovog zavoda u Nišu zauzimala je proizvodnja vakcine protiv besnila i lečenje lica ugroženih od ove bolesti, proizvodnja animalne limfe i suzbijanje velikih boginja kao i bakteriloško-higijenski i hemijski rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com