Ekonomija

U toku je izrada plana izgradnje za 2019. Građani pozvani da se uključe u njegovu izradu

Program izgradnje za ovu godinu priprema se sada, a građani sa svojim predlozima mogu da utiču na to kako će on i da izgleda. Svoje zahteve mogu da predaju ili opštinama na čijoj se teritoriji nalaze, ili samom Sekretarijatu, rekao je sekretar Sekretarijata za invensticije Vanča Dimitrov.

Građani su nezainteresovani kada je uključivanje u budžetskom procesu u pitanju. Neki od razloga za to su neadekvatno uključivanje u skupštinske debate, nedovoljno znanje. Više su zainteresovani stariji sugrađani, ili Nišlije koje imaju veći stepen obrazovanja, pokazala su istraživanja UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj.

Kako bi uticali na jačanje svesti kod građana, jer budžet Grada Niša, je budžet svih nas Sekretarijat za invensticije je otvorio vrata medijima.

Branko Stefanović, Sekretarijat za invensticije

“U 2019. godini očekuje nas donošenje plana javnih invensticija sa određenim rokovima, gde  će građani igrati glavnu ulogu. Ovo je jedan od načina na koji možemo zajednički da, kao prvi korak u nizu, utičemo na veće uključivanje građana u budžetske procese i da se kvalitetnim informacijama značajnije utiče da se određeni procesi približe niškoj javnosti” istakao je Branko Stefanović iz Sektora za invensticije.

Sekretar Sekretarijata za invensticije Vanča Dimitrov kaže da zajedno sa gradskim rukovodstvom svakodnevno obilaze sva naseljena područja i susrećemo se sa zahtevima građana. Građani kao najveće probleme ističu vodovodnu, kanalizacionu mrežu, asfaltiranje ulica, udarne rupe.

Vanča Dimitrov, sekretar Sekretarijata za invensticije

“Ti problemi jesu veliki, ali sa druge strane imamo naselja u kojima je potrebna škola ili vrtić. Grad mora da prepozna problem i da odluči u kom pravcu će ići. I dan danas u Nišu imamo škole koje imaju mokre čvorove u dvorištima i u kojima deca zimi iz osnovne škole moraju da izađu napolje po kiši i snegu da bi išli do toaleta. To su prioriteti na koje ćemo raditi u budućem periodu. Moramo takve potrebe pre sveha da sagledamo”, kazao je Dimitrov.

Problema ima mnogo. Nećemo uspeti sve da ih rešimo i svesni smo da će biti i zadovoljni i nezadovoljni, dodaju u Sekretarijatu.

“Naselje 9. maj i dan danas je veliki broj objekata povezan na jednu šahtu, Pasi Poljana nema ulice, Komren ima problem sa izlivanjem kanalizacije, Pantelej ima najveći broj neasfaltiranih ulica, u gradu ima veliki broj udarnih rupa”, naglasio je Dimitrov.

Ističe i da se trenutno radi na rešavanju stambenih problema izbeglica. Gradnja tih objekata je počela, a biće završena do kraja naredne godine kada će Niš dobiti 75 stanova. Takođe Sekretarijat radi i na pripremi izgranje stanova za vojsku, rekonsrukcije stadiona, kolektora, izmeštanje pruge..

Sekretarijat za invensticije

Ovaj Sekretarijat postoji tek godinu dana i bavi se priprema programa izgradnje i održavanja, ali i kapitalnih invensticija Grada.

Postupak nekada traje mesecima, nekada godinama, kada je recimo pitanje izuzimanja zemljišta u pitanju i rešavanje imovinsko pravnih odnosa.

“Dok dođemo do izgradnje prođemo kroz zaista jedan trnovit i dugotrajni put, ali na kraju tog puta je dobijena građevinska dozvola i izgradnja objekta koji se preda na korišćenje građanima Niša”, rekao je Dimitrov i još jednom pozvao građane da se uljuče i daju svoje predloge.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com