Društvo

U TOKU JE BOŽIĆNI POST: Nekoliko predloga za posna jela

U dane koje crkveni propisi odredjuju svojim vernicima, obavezno je uzdržavanje od mrsne hrane. Pravi post ima dve strane duhovnu i telesnu.

Duhovna strana posta ogleda se u uzdržavanju od zlih misli kao i od bilo kakvog sagrešenja.

Telesna strana podrazumeva promenu načina ishrane i potpuno izbegavanje odredjene vrste hrane. U pravoslavlju hrana ima i duhovnu stranu jer se veruje da se jelom bogosluži.

Sobzirom da nam se približava slava Sveti Nikola preporučujemo Vam recepte za jedan stari niški posan ručak.

-ČORBA OD TIKVICA

Sastojci. Dve veze mladog luka, tri tikvice, tri kašike ulja, dve kašike brašna, mirodjija, so.

Priprema. Izvaditi sredinu iz tikvica i ispržiti na ulju zajedno sa mladim lukom. Dodati brašno, promešati i naliti sa 6 šolja tople vode. Kuvati dok se tikvice ne skuvaju, a zatim dodati so i malo seckane mirodjije.

-KUPUSNIK

Sastojci. Jedna glavica kiselog kupusa, dva praziluka, kore za pitu, biber, ulje.

Priprema. Glavica kupusa se isečena sitno, pobiberi i dobro se na ulju isprži sa iseckanim prazilukom. U podmazanu tepsiju stavlja se red kora red proprženog kupusa tako da na kraju bude kora. Stavi se u zagrejanu pećnicu i peče se oko 30 minuta.

-POSNI PILAV SA RIBOM

Sastojci. Šolja pirinča tri struka prazikuka, paradajz, šargarepa, jedna paprika, ulje, biber, so i fileti od ribe.

Priprema. Praziluk i papriku sitno iseckati, a šargarepu izrendati. Sve dobro izdinstati na ulju, a zatim sipati paradajz sok i posoliti i pobiberiti. Pirinač obariti i sjediniti sa izdinstanim prazilukom. Kada se masa sjedini staviti u pouljenu posudu, dodati seckane filete ribe i staviti u pećnicu. Posle 20 minuta pečenja pilav je gotov.

-POSNE KNEDLE OD KROMPIRA

Sastojci. Jedan kilogram krompira, šolja belog brašna, pekmez od šljiva, mleveni orasi, šećer i vanilin šećer.

Priprema. Krompir se obari i oljušti, doda se brašno i sve dobro umesi. Testo se razvije da bude debljine prsta. Seče se na komade i svaki komad se napuni pekmezom i od njega napravi knedla. Knedle se kuvaju u ključaloj vodi i kad isplivaju vade se, odcede i uvaljaju mešavinu mlevenih oraha, šećera i vanil šećera, služe se mlake.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com