Moja pričaObrazovanje

U svet znanja zakoračio sa samo tri godine. Nišlija Andrej Vučković najmlađi je govornik na Forumu mladih naučnika

Trinaestogodišnji Andrej Vučković, učenik je šestog razreda Osnovne škole “Čegar”, biće najmlađi govornik u istoriji Foruma mladih naučnika. Ovaj mladi Nišlija dobitnik je mnogih priznanja, diploma, pohvala i nagrada. U svet znanja zakoračio je kada je imao samo tri godine kada je počeo da uči engleski i nemački jezik. Nije odustao i sada se nalazi na juniorskom drugom nivou.

On će na Forumu govoriti o svojim takmičenjima, o njegovoj ideji da piše roman, ali i o stvarima koje su ga inspirisale.

“Jako me je obrardovao poziv za učešće na Forumu mladih naučnika. I dalje ne verujem da sam uspeo da budem na jednom takvom mestu”, kazao je Andrej.

U svet mladih naučnika zakoračio je sa tri godine kada su ga roditelji upisali u englesko obdanište, gde je kroz igru naučio veliki broj reči i gramatiku, a brzo je i napredovao.

Zbog nagrada na literarnim konkursima ove školske godine ide po programu za nadarene učenike IOP 3 iz srpskog jezika i književnosti. U okviru tog programa IOP – a 3 sa svojim mentorom, nastavnicom srpskog jezika učestvuje na konkursu Kletov čitalački maraton, u okviru kog piše roman.

“Nisam još završio roman. Imao sam dedu koga sam jako voleo. Kroz čitanje knjige “Hajdi” uvideo sam da se i ona druži sa dekom, pa sam i ja odlučio da pišem o dečaku koji se druži sa svojim dedom. Roman govori o dečaku koji živi u dobrostojećoj porodici, koja bankrotira i roditelji moraju da idu u inostranstvo. Njega ostavljaju u planinsko selo kod dede. Radnja prati dečaka i sve njegove avanture, ali i zaljubljivanje”, objasnio je Andrej Vučković.

Ovaj mladi momak trenira i  aikido u školi „Bušido“. Uskoro ga očekuje i polaganje za crni pojas. Učestvovao je na mnogim takmičenjima. Ove školske godine zapažene rezultate je doneo sa  takmičenja iz fizike, istorije, i Čitalića. Interesuju ga sve oblasti, ali najviše istorija, fizika, matematika i srpski jezik. Ima vremena i za igru, ali ne mnogo, posebno kada su tekmičenja. Za druženje koristi vikend. Planira da postane veterinar, ali za papagaje. To je poželeo kada mu je prošle godine uginuo papagaj, kada je shvatio da nije bilo u Nišu nikoga ko bi mu pomogao. Učenje mu kaže ne pada teško, jer većinu gradiva zapamti na času.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com