Društvo

U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU NASILJA NAD ŽENAMA: Najmlađa korisnica Sigurne kuće imala je 15, a najstarija 70 godina

O problemu nasilja nad ženama moramo da govorimo stalno , a ne samo tokom trajanja akcije ,,16 dana aktivizma” kojom je obihvaćen i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na to nas obavezuju, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu, statistički podaci o broju osoba izloženim svakom obliku nasilja u porodici, ali i broj onih žena koje su spremne da kažu šta se događa između zidova njihovog doma ako on to uopšte jeste.

“Boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimističke budućnosti, oslobođene od nasilja nad ženama”, kaže Sonja Šćekić.

Po rečima direktorke niške Sigurne kuće ove godine je u ustanovi boravilo 56 korisnika što je za 30 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, što se može povezati sa epidemijom Korona virusa jer je tokom vanrednog stanja bilo manje prijava nasilja.

“Najmlađa korisnica imala je 15 a najstarija 70 godina.Takodje u većem broju slučajeva nasilje su prijavljivale žene iz urbanih sredina , 75 posto slučajeva, što pokazuje da žene iz ruralnih manje prijavljuju. To je bio i povod da stručni tim Sigurne kuće insistrira na projketu kojim bi smo ohrabrile žene sa ruralnog položaja da se osmele i prijave nasilje. One se još uvek stide da kažu šta im se dešava plašeći se reakcije javnosti u njihovoj sredini, ali je prisutan i strah od nasilnika pa je u tom smislu žene potrebno ohrabriti”, objašnjava Sonja Šćekić.

Prema njenim rečima osobe sa invaliditetom su poseno izložene nasilju u porodice.

“Ove godine na smeštaju su bile i tri osobe sa invaliditetom, od čega su dve imale senzorni invaliditet, a jedna osoba je bila sa motoričkim invaliditetom. Njima će, takođe potrebna i pomoć i podrška da izađu iz kruga nasilja u kome se nalaze. Osobe sa invaliditetom se još teže odlučuju da prijave nasilje jer su zavisne od svojih staraoca zbog same situacije u kojoj se nalaze i nemogućnosti da mnoge potrebe koje imaju zadovolje same”, objašnjava Šćekić.

Foto: V.P.

Statistika Sigurne kuće u Nišu ove godine pokazuje da su korisnice pre ulaska u bračnu vezu bile kratko u vezi sa nasilnikom.

“U proseku je to do 6 meseci, što nije dovoljno da se partner upozna i to je taj prvi početni period u kom još uvek traje stanje zaljubljenosti i idealizacije partnera u kom ne mogu da se prepoznaju prave osobine partnera, niti njegovo ponašanje u različitim izvornim situacijama”, ističe ona.

Najzastupljenije je bilo psihičko nasilje, a zatim fizičko. Nazalost, pri prijemu u Sigurnoj kući 40 posto korisnica je imalo i telesne povrede.

“Ono što posebno zabrinjava je da je u Srbiji 23 zena izgubilo život od posledica nasilja.Ne smemo dozvoliti da nasilnici misle da su oni vlasnici necijeg života.Nasilje koje je kulminiralo ubistvom, sigurno se nije desilo preko noći i sigurno je trajalo mesecima i godinama”, kaže Šćekić.

Upravo zato, dodaje Sonja Šćekić, o problemu nasilja nad ženama moramo da govorimo stalno, a ne samo tokom trajanja ,,16 dana aktivizma” ili samo kada se obeležava Međunarodni dan nasilja nad ženama.

Ovaj dan ustanovljen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba 1981. godine u Bogotu, kada su prvi put žene otvoreno govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, kao i o nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel – Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

“Posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje”, ističe direktorka Sigurne kuće u Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com