Društvo

U Starom parku novi sistem navodnjavanja zelenila

„Sistem je ispod zemlje i ne vidi se fizički. Ide od korena do korena svih novozasađenih stabala kojih će biti 75 i navodnjava se koren mladica kako bi lakše preživele leto i ne bi se osušile.

U toku je finalna faza rekonstrukcije Starog parka preko puta Kabineta gradonačelnika Niša, a juče je postavljen sistem za zalivanje zelenila. Biće to prvi park u Nišu sa trosistemskim zalivanjem koji će u narednom periodu očuvati sve površine zelenim.

Kompletiranje sistema se očekuje u utorak kada će biti uključen programator a sve prskalice usmerene u odgovarajućem pravcu kako bi zelene površine bile pokrivene, ali i da ne bi prskale po stazama i smetale prolaznicima.

Dragoslav Pavlović, direktor JKP Mediana

„Trosistemski način zalivanja znači da je uveden sistem prskalica koji će obuhvatiti sve zelene površine. Trenutno je zavšena prva faza zato što je rekonstruisan samo deo koji se nalazi preko puta kabineta gradonačelnika do Oficirskog doma, a očekuje se i druga faza kada budu završeni radovi oko samog centralnog gradskog trga i kod mosta“, kaže Dragoslav Pavlović.

Prskalice su postavljene na svim zelenim površinama koje su ispresecane stazama i sve će biti programirano tako da se sam pop up sistem u određeno vreme aktivira za zalivanje parka. Na taj način zelene površine će ostati lepe tokom cele sezone jer se do sada dešavalo da one u nekom periodu, uglavnom krajem avgusta, požute. Sada se to neće dešavati.

„Da bi ove površine ostale zelene tokom cele sezone ranije smo morali ručno da ih zalivamo“, dodaje Pavlović.

Druga faza obuhvata radove oko samog mosta i Trga kralja Milana u delu koji se sada rekonstruiše.

„Tu, takođe, imamo zelenu površinu koja je ranije imala sistem navodnjavanje kap po kap i pop up prskalice kao ove. To će sada doživeti potpunu rekonstrukciju“, kazao je Pavlović.

Treća stvar koja je urađena je interesantna i moderna, a to je sistem navodnjavanja kap po kap za novozasađenih stabala.

„Sistem je ispod zemlje i ne vidi se fizički. Ide od korena do korena svih novozasađenih stabala kojih će biti 75 i navodnjava se koren mladica kako bi lakše preživele leto i ne bi se osušile. Do sada smo i to radili ručno“, zaključuje Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Kada taj sistem za zalivanje radi, onda se hvalite a ne sada dok još ništa ne radi. I ja ću za 10 godina da vozim službeni auto u privatne svrhe i da ništa ne radim a da primam državnu platu, ali sada nemam još ništa. Ali se hvalim unapred!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com