Obrazovanje

U srednje škole u Srbiji nije uveden novi predmet

U srednje škole u Republici Srbiji ne uvodi se novi predmet „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“, već učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole još od školske 2018/2019. godine imaju mogućnost da se o ulozi i zadacima Vojske Srbije i srodnim temama upoznaju kroz ukupno četiri časa odeljenskog starešine tokom školske godine, saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Reč je o programu koji je uveden u drugom polugodištu školske 2018/2019. godine na incijativu Ministarstva odbrane. Predviđeno je da se ovoj temi posvete dva časa u prvom i dva časa u drugom polugodištu.

“S obzirom na činjenicu da je zbog pandemije virusa Kovid 19 nastavni proces organizovan po drugačijem modelu, časovi posvećeni ovoj temi biće organizovani na daljinu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je predviđeno, učenicima će predavanja dražati odeljenjske starešine uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane i rezervnih vojnih starešina. Planirano je da se na časovima odeljenskog starešine obradi 11 tema. Nastava je fakultativnog tipa. Deset je tema obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična.

Kako Niške Vesti nezvanično saznaju časovi će počinjati intoniranjem himne “Bože pravde”. Cilj je da učenici kroz ovaj predmet nauče osnovne stvari o vojsci, kako ona funkcioniše, kakva je organizacija. Neke od tema koje će slušati posvećene su tradiciji i istoriji srpske vojske.

Ministarstvo odbrane pripremilo je celokupne materijale za izvođenje nastave i ponudilo stručnu pomoć.
Predmet slušaju učenici trećeg i četvrtog razreda jer su oni već punoletni. Kao takvi uvode se u vojnu evidenciju a mnogi od njih, kada se upoznaju sa funkcionisanjem vojske, mogu se opredeliti i za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com