Virus Korona

U Srbiji preminulo još 11 osoba. Umiru i mlađi, saopštio Krizni štab

Član Кriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa i pokrajinski sekretar AP Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković saopštio je danas da je u poslednja 24 sata u Srbiji registrovano 396 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je još 11 osoba.

Gojković je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su u poslednjih 24 sata testirani uzorci 7.955 osoba dok je na respiratoru 187 osoba.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je od početka epidemije registrovano 20.894 slučaja koronavirusa, a ukupno je testiran 550.091 građanin.

On je naveo da je u poslednjih 24 sata preminulo 11 osoba, a ukupno 472 pacijenta dok je hospitalizovano 4.735 pacijenata.

Gojković je najavio da će sutra popodne biti aktivirana aplikacija, putem koje će svi građani koji su testirani na koronavirus dobiti rezultate tog testa.

On je istakao da će se na taj način ubrzati dobijanje rezultata testova i napomenuo da su Vlada Srbije i Кancelarija za IT i eUpravu izradili aplikaciju putem koje će testirani brže dobiti odgovor da li je njihov nalaz pozitivan ili negativan.

Na pitanje novinara zašto su pojedini građani na rezultate testova koji su rađeni 6, 7. i 8. jula čekali i do deset dana, Gojković je objasnio da je zbog prevelikog broja testiranih u jednom trenutku došlo do zastoja u sistemu.

Mi smo više puta rekli zašto je bilo zastoja u radu pojedinih laboratorija, a to je zbog velikog broja testiranih pacijenata koji je u jednom trenutku zagušio sistem. Mislim da smo sa današnjim danom uspeli da nadoknadimo sve one testove koji ranije nisu bili obrađeni i da ćemo od sada testove obrađivati u najkraćem roku, odnosno od 24 do 48 sati, rekao je Gojković.

On je izrazio očekivanje da će jedan deo privatnih laboratorija imati kapacitet da ispune uslove za testiranje na koronavirus i da će moći da budu uključene u sistem.

Na pitanje da li je neka od privatnih laboratorija, koja je zatražila dozvolu za testiranje na koronavirus, ispunila uslove i počela testiranje, Gojković je podsetio da postoje jasni pravilnici Ministarstva zdravlja o stepenu opremljenosti laboratorija i potrebnim standardima za PCR ispitivanje infektivnog materijala.

Zbog toga što je u PCR testiranju COVID-19 infekcije materijal izrazito infektivan, postoje pravilnici vezani za prostoriju, obučenost kadra, a moramo da mislimo i na odvajanje medicinskog otpada, da ne bi došli u situaciju da dođe do kontaminacije unutar i izvan laboratorije, objasnio je Gojković.

Što se tiče seroloških laboratorijskih analiza, on je naveo da one ne zahtevaju tako veliki i značajan potencijal u ljudstvu i infrastrukturi.

Radi se na tome i mislim da će se jedan deo privatnih laboratorija uključiti na osnovu kategorizacije Ministarstva zdravlja, dodao je on.

Infektolog Mijomir Pelemiš potvrdio je danas da je došlo do pomeranja starosne granice kod umrlih i da sada od posledica koronavirusa umiru i mlađi pacijenti, čak i sa 30 godina.

Umiru i mlađi i naglašavao sam to i u periodu za nama, rekao je Pelemiš.

On je ukazao na to da, kao što se naglašavalo od početka pandemije, svi mogu da se zaraze, i deca, žene i muškarci, kao i oni koji su zdravi i oni koji imaju hronične bolesti.

Pelemiš je naglasio da niko nije otporan na ovaj virus, samo je tok i ishod bolesti drugačiji u odnosu na starosnu dob zaraženih i njihovo opšte zdravstveno stanje.

Prema njegovim rečima, nošenje rukavica nije obavezno, ali je poželjno ako se ide u prodavnice i dodiruje više predmeta.

On je istakao da su pranje i dezinfekcija ruku i nedodirivanje nosa i očiju ono što sprečava ulazak virusa u naš organizam.

Pelemiš izrazio je zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na naporima koje ulažu u lečenju pacijenata.

On je podsetio da lekari i medicinske sestre nemaju predah od početka epidemije.

Oni ulažu tako velike i nadljudske napore da bismo pobedili ovu bolest, odnosno stavili je pod kontrolu, rekao je on.

Takođe, Pelemiš je zahvalio i medijima na pomoći, rekavši da time što obaveštavaju građane o situaciji olakšavaju posao i lekarima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com