Virus Korona

U Srbiji potvrđeno 1.545 novih slučajeva koronavirusa. Prednjače Beograd, Novi Sad i Kragujevac

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još pet pacijenata. Potvrđeno je 1.545 novih slučajeva koronavirusa. Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević prednjače Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

 

Prema njenim rečima, od ukupnog broja zaraženih, 796 je sa područja grada Beograda, 111 Novi Sad, 52 Kragujevac, Valjevo 44, Kraljevo 41, Niš 29, Požarevac 23, Loznica 21.

Hospitalizovano je ukupno 1.048 pacijenata. Na respiratorima je 47 pacijenata.

Ostali gradovi imaju manje od 20 novozaraženih, a većina gradova je imala makar sporadične slučajeve, navodi Kisić.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 11.004 osobe. U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 45.137 slučajeva infekcije. Procenat smrtnosti je 1,8 odsto.

Do 15 časova 30. oktobra u Srbiji je testirano ukupno 1.329.100 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Teška situacija u VMC Karaburma

Doc. dr Ivo Udovičić rekao je da je situacija u VMC Karaburma teška, hospitalizovano je ukupno 65 pacijenata.

“Prazna mesta se brzo popunjavaju, sa veoma teškom kliničkom slikom, polovina zahteva kiseoničku terapiju, 11 pacijenata je na intenzivnoj. Do sada nismo imali situaciju da je preko 20 odsto na jedinici intenzivne nege, imamo dosta teških pacijenata. Jedan od razloga je što je korona već ušla u bolnice, naše bolnice su se otvorile između dva pika za pacijente koji zahtevaju hirurgiju, ne znamo kako da lečimo, nema sistema da korona ne uđe u bolnice”, naglašava Udovičić.

Naglašava da je osoblje preumorno i postavlja pitanje svima koji se ne pridržavaju mera: “Da li imaju imalo milosti za nas koji ovo radimo? Svako od njih može biti u Karaburmi”.

Očigledno kaznena politika daje rešenje

Lično nisam pobornik kaznene politike kad je u pitanju zdravlje, ali se ona generalno pokazala kao efikasna, ne mogu da zamislim da je kazna važnija od želje da ostanete zdravi, ali očegledno da to tako funkcioniše, rekla je Kisić Tepavčević.

“Očigledno je u podsveti tako bez obzira što nije razumljivo, da neko nosi masku samo da ne bi platio. Ali ako je to način da ne obolevamo i ne umireno, očigledno jeste rešenje. Mada se uporno nadam da nam tako nešto nije potrebno”, naglašava članica Kriznog štaba.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com