Društvo

U Srbiji je život od posledica nasilja u porodici izgubilo 18 žena

Od januara do sada 18 žena je izgubilo život od posledica nasilja u porodici, a  ne prođe puno vremena da ne čujemo da je neka žena pretrpela neki oblik nasilja, podatak je sa kojim je ove godine počela kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kojoj se priključio i Grad Niš kao i mnogobrojne institucije u gradu koje se bave ovim problemom a prva je među njima Sigurna kuća.

Prijavi naselje je poruka koja je upućena svim građanima, a otišla je u etar sa Tvrđavskog mosta koji će tokom cele kampanje, svih 16 dana biti u naradžastoj boji koja je simbol kampanje.

 “Porodica je mesto gde bi svaka žena trebala da se oseća najsigurnije, najbezbednije i najvoljenije.Nažalost to često nije tako i  upravo u porodici žene najčešće budu ugrožene i upravo ruke njenog partnera koje  bi trebalo da je zaštite često budu ruke od kojih žena strahuje. Ne prođe  puno vremena a da ne čujemo da se  negde nekoj ženi nije dogodilo neko nasilje. Ne prođe puno vremena a da ne čujemo da je neka žena ubijena. Prema podacima kojima raspolažemo 18 žena je izgubilo život od početka  godine od posledica nasilja u porodici”, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

Izlaz iz kruga porodičnog nasilja ove godine je u Sigurnoj kući potražilo 66 osoba, ot toga je 36 žena i 30 dece.

“Prošle godine je  taj broj bio 61. To znači  da je broj približno isti i da nema drastičnog povećanja, ali ni smanjenja”, kaže Sonja Šćekić i dodaje da je porodica mesto gde bi svaka žena trebala da se oseća najsigurnije, najbezbednije i najvoljenije.Nažalost to često nije tako i  upravo u porodici žene najčešće budu ugrožene i upravo ruke njenog partnera koje  bi trebalo da je zaštite često budu ruke od kojih žena strahuje.

 Žrtva nasilja može biti svaka žena bez obzira na godine.

 

 ” Naša najmlađa korisnica je imala 18 godina a najstarija 73. U najvećem broju slučajeva žrtve nasilja same prijavljuju nasilje. Ove godine što  se tiče naših podataka u 80 posto slučajeva su žene same prijavile nasilje, a u 20 posto su to bili prijatelji, komšije ili rođaci”, ističe Šćekić.

Jedan od podataka je da je 50 posto žena  nakon dolaska u Sigurnu kuću lečeno psihijatrijski od depresije ili reakcije na težak stres.

 “Podatak koji je značajan je i da se u velikom broju slučajeva  žene koje trpe nasilje relativno malo poznavale partnera sa kojim su stupile u bračnu zajednicu. U 30  posto slučajeva su te žene svog partnera poznavale par do nedelju dana,  u 40 posto slučajeva do 6 meseci. To je  izuzetno kratak period da bi se upoznala ličnost partnera”, ističe naša sagovornica.

Dodaje da je jako je  važna i prva pomoć koja se često traži od majke ili prijateljice, od neke osobe  u koju žena ima poverenje  a ona  ne mora  da bude profesionalac.

“Jako je važno da ženu koja prijavi nasilje u tom trenutku podržimo jer ako dobije podršku da krene novim  putem bez nasilja to će i učiniti”, kaže Šćekić.

Iz Sigurne kuće su ovom prilikom poručili svim ženama da ne trpe nasilje, a građanima   Niša da na nasilje nad ženama ne gledaju kao na  nešto što se dešava daleko i da ga prijave jer  možda nekome tako spasite život.

Kampanja “16 dana borbe protiv nasilja nad ženama” kojoj se pridružio i Grad Niš započeta je tribibinom koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama koju je organizovao Grad Niš u saradnji sa Sigurnom kućom. Tokom kampanje Tvrđavski most će svih 16 dana aktivizma biti u narandžastoj boji, a učesnice tribine su upravo sa tog mosta poslale poruku “Stop nasilju nad ženama”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bogami kako su stvari krenule od nove godine preko 20 muškaraca je ubijeno od strane žena. Statistika pokazuje da opada broj žena koje su bile žrtve nasilja a raste broj muškaraca koji su žrtve nasilja. STOP NASILJU NAD MUŠKARCIMA. Naročito je porastao broj muškaraca kojima žene-supruge uskraćuju seks. I niko na to ne obraća pažnju. Jedino rešenje je legalizacija prostitucije. U tom slučaju seksualne radnice dobrovoljno stupaju u odnose sa mušterijama jer ne žele da motaju kablove u multinacionalnim korporacijama za minimalac. A i smanjilo bi se nasilje u porodicama i silovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com