U fokusu

U Srbiji 2021. godine 41.784 obolelih od raka, a 19.979 umrlo

U Srbiji je 2021. godine od raka obolelo 41.784 osobe, a 19.979 umrlo, saopšteno je danas u Beogradu na konferenciji povodom Svetskog dana borbe protiv raka.

U svetu je 2020. godine od raka obolelo više od 19 miliona ljudi, a umrlo 10 miliona.

Po procenama, do 2040. godine broj novoobolelih povećaće se na 30 miliona, a broj umrlih na 16 miliona godišnje.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac rekao je na skupu “Zajedno pokrećemo promene” da se u toj ustanovi godišnje leči 13.000 pacijenata.

“Najveći problem su nedostatak prostora i veliki broj pacijenata u odnosu na raspoložive kapacitete. Tokom 2023. oformljene su nove dnevne bolnice, renoviran prostor na nekoliko odeljenja, nabavljena nova oprema, uvedene nove metode na nuklearnoj medicini i radioterapiji i otpočela je primena inovativnih lekova dodatih na listu RFZO”, rekao je Žegarac.

Naveo je da se u Institutu godišnje obavi 7.500 operacija i da je dnevno po 400 pacijenata na zračenju.

Rukovodilac klinike za internističku onkologiju Davorin Radosavljević je rekao da je Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo značajno proširenje liste lekova u Srbiji.

“Na listu su ušli savremeni lekovi za neke od najučestalijih malignih bolesti kao što su rak pluća, rak dojke, rak debelog creva kao i adjuvantna terpija za melanom u trećem stadijumu. IORS i UMOS nastavljaju aktivnosti za unapređenje liste lekova novim lekovima sa najznačajnijim učinkom”, rekao je Radosavljević.

On je istakao značaj decentralizacije mesta primene lekova na sekundarni nivo, u svrhu dostupnosti i edukacije pacijenata, a i radi rasterećenja Instituta da bi se održao kvalitet lečenja.

Predsednica Udruženja “Evropa Dona Srbija” Mirjana Branković – Magić je navelada je to udruženje u septembru 2023. godine organizovalo u Beogradu međunarodnu “Trku za ozdravljenje”, posvećenu obolelima od raka dojke.

Za ovu godinu najavila je inicijativu koju će podržati i ostali članovi Radne grupe za podršku pacijentima IORS, za dostupnost dijagnostike i lečenja, uključujući inovativne lekove, ne samo u velikim onkološkim centrima već i u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Predsednica udruženja Ženski centar “Milica” Vesna Bondžić je rekla da u okviru ambulante Doma zdravlja Stari Grad u Beogradu od 2. februara 2023. radi Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelih od raka dojke i raka grlića materice.

“U 2024. godini radićemo na inicijativama za decentralizaciju primene onkoloških terapija, obezbeđenja 100 odsto bolovanja za onkološke pacijente prvih šest meseci i organizovanju prevoza za pacijente na zračenju”, rekla je Bondžić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com