Region

U Sokobanji korona nije „pojela“ turizam

Sokobanja je i ovog leta jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Popunjenost kapaciteta je zadovoljavajuća iako broj turista ni približno nije isti kao prethodnih godina.

Domaćih gostiju na svakom koraku, dok stranaca gotovo da nema, čemu je najviše doprinela epidemija korona virusa i komplikovanije procedure prelaska granica.

„Tokom udarnih letnjih meseci, od kraja juna do septembra, imali smo 95 odsto popunjenost kapaciteta. Tome je sigurno doprineo i veliki broj vaučera koje subvencioniše Ministarstvo turizma. Većina gostiju su porodice sa decom, dok je penzionera vrlo malo. Oni uglavnom dolaze u predsezoni ili pred kraj turističke sezone. Sudeći prema prema rezervacijama za oktobar, verujemo da će ovogodišnja sezona biti iznad proseka, iako ćemo na godišnjem nivou teško uspeti da nadomestimo izgubljeno“, kažu u Turističkoj organizaciji Sokobanja.

 

Foto: T.B.

Odlaganje brojnih manifestacija po kojima je Sokobanja poznata, uticalo je na skromniju turističku ponudu ove godine. Planirani programi na tek rekonstruisanoj Letnjoj pozornici Vrelo su otkazani, a zbog rizika širenja korona virusa, po prvi put za 58 godina nije održan ni Međunarodni festival „Prva harmonika Srbije”. Korona je “ugasila” i peti po redu rok festival „Green Heart Fest“, etno manifestaciju „Zlatne ruke“ sa tradicijom dugom 38 godina, 12. „Maraton želja“, kao i treće „Nušićeve hajduke“. Sve će morati da sačeka 2021. godinu.

Foto: T.B.

Uprkos lošoj godini za turizam, vlasnici privatnog smeštaja su, kažu, zadovoljni.

„Priznajem da nam nije bilo svejedno kad je krenula epidemija. Ali, kako smo se nadali dobro smo prošli. Naši stalni gosti iz Hrvatske su izostali ovaj put, ali smo sve vreme imali goste iz Srbije“, kaže Maja Kostić vlasnica apartmana u banji.

Njena imenjakinja i koleginica, Maja Ilić, kaže da je u svom objektu tokom leta uglavnom imala goste iz Zapadne Srbije.

„Ranije su nam dolazili na sedam dana, a ovog leta su produžili na deset. Verovatno je na produženje boravka uticala i cena koja je na nivou prošlogodišnje. Dolazili su Novosađani, Nišlije, Beograđani, ali najviše iz Zapadne Srbije“, navodi Ilićeva.

 

Foto: T.B.

Zadovoljni su i gosti koji smeštaj, uslugu i gostoljubivost uglavnom ocenjuju sa desetkom, mada, kažu, ima i nedostataka.

„Volim Sokobanju i često ovde provodim odmor. Priroda je prelepa, vazduh okrepljujući, ljudi su ljubazni, ali mi se ne sviđa to što u pojedinim ulicama nema trotoara. To bi trebalo da urede pre svega zbog bezbednosti pešaka, naročito dece“, kaže Tijana iz Novog Sada.

 

Foto: T.B.

„Čini se da rukovodstvo Sokobanje nedovoljno ulaže u uređenje banje. Hvale se brojem turista, a ne vidimo gde ulažu te prihode. Treba da obrate pažnju na putnu infrastrukturu, parkovski mobilijar, ima tu dosta sitnica koje fale“, primetili su supružnici iz Šapca.

Foto: T.B.

Epidemiološke prilike i izbori značajno su usporili realizaciju brojnih projekata, planiranih za ovu godinu. Sa stupanjem na dužnost, sredinom avgusta, novo rukovodstvo je iznelo svoje planove, u kojima je prioritet unapređenje putne infrastrukture, razvoj turizma i privrede i dovođenje novih investitora.

Sokobanja je u junu ove godine bila jedan od malobrojnih turističkih centara u Srbiji koji je zabeležio rast broja domaćih gostiju, čak 16.000. Statistika za 2019. godinu pokazuje da je Sokobanja imala blizu 112.000 evidentiranih gostiju koji su ostvarili više od 580.000 noćenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com