Društvo

U Sofiji se obeležava godišnjica smrti kralja Milutina. Poklonici sa svih strana prisustvuju presvlačenju odora srpkog kralja

Poklonici sa svih strana prisustvuju danas presvlačenju odora Svetog srpskog kralja Milutina u Crkvi Svete Nedelje u Sofiji. Presvlačenje svetih moštiju obavlja se na praznik Svetog Kralja 29. oktobra. Svake godine u presvlačenju moštiju učestvuje iguman manastira Svetog Jovana Bogoslova kod Poganova, arhimandrit Mardarije Kovačević.

Godišnjica smrti srpskog kralja Milutina obeležava se u Sofiji nizom manifestacija. Кralj Milutin umro je 29. oktobra, a ove godine obeležava se 700 godina od njegove smrti. Bugarska ovu godišnjicu obeležava na današnji dan, a Srpska pravoslavna crkva 12. novembra.

Ove godine se u obeležavanju godišnjice aktivno uključila Ambasada Srbije u Sofiji.

„Po prvi put obeležavamo ovaj datum po oba kalendara. Tako će i 7. novembra uslediti večernja služba u Hramu svetih Ćirila i Metodija, u Gornjoj banji. Taj hram naziva se i Manastir svetog kralja, jer je po jednom istorijskom izvoru Milutin 20 godina boravio u njemu. Zatim će, 10. novembra biti služena arhijerejska liturgija u Manastiru svete Petke u Vladaji, jer se tamo nalazi jedan od kivota u kom su čuvane mošti kralja”, rekao je ambasador Željko Jović Tanjugu.

Ambasador ističe da je niz manifestacija pravi način da se pokuša da se obeleži sve ono što je kralj Milutin uradio za života, da se pokaže način na koji se on još poštuje u srpskom i bugarskom narodu.

„Da mi, kao ambasada, osvetlimo ulogu kralja Milutina kao spone koja može da služi za dalji podstrek u razvoju odnosa srpskog i bugarskog naroda, da u takvim stvarima tražimo zajednički put, na korist dve države i celog regiona”, rekao je Jović, prenosi Tanjug.

On je dodao da će ove godine izostati veće prisustvo vernika, poštovalaca kralja Milutina, zbog epidemiološke situacije, ali će svakako biti obeležen dan upokojenja kralja Milutina, u sećanje na njega i značaj koje njegove mošti i danas imaju.

Obeležavanje ovog značajnog datuma je počelo pre dva dana kada je ispred Crkve Svete nedelje u Sofiji osveštana ikona, koja je stigla iz Srbije, zatim je održan svečani koncert crkvenog pojanja. Tradicionalni čin presvlačenja odežde usledilo je nakon arhijerejske liturgije. Ove godine održana je i litija u kojoj su mošti srpskog kralja Milutina po prvi put nošene ulicama glavnog grada Bugarske.

Кralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, jedan je od najznačajnijih srpskih vladara, a došao je na presto posle abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine.

Milutin je vodio brojne ratove pri čemu je proširivao svoju vlast duboko na vizantijsku teritoriju, a njegova moć se ogleda i u organizaciji države, u velikoj vojsci, odličnoj privredi i finansijama.

Vladao je 40 godina i ugled srpske države i naroda doveo do visokog stepena.

Mnogo je učinio i za kulturu srpskog naroda, a gradio je gradove, letnjikovce, naročito na КiM, podizao i darivao crkve i manastire, a graditeljska aktivnost praćena je razvojem umetnosti, slikarstva, književnosti i primenjenih umetnosti vezanih za crkvu i knjigu.

Zidao je bolnice, unapređivao velika manastirska vlastelinstva kao ekonomske resurse, kovao novac, otvarao rudnike.

Кralj Milutin je kao svoju zadužbinu sagradio manastir Banjsku.

Da podsetimo, pre dve godine mošti Svetog kralja Milutina presvučene su u nove odežde koje je darovala pravoslavna Eparhija niška. Tada je u dar dobila stare odešte koje se i danas čuvaju u niškoj Sabornoj crkvi i dostupne su na poklonjenje vernom narodu kao blagoslov Svetog kralja Milutina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com