Društvo

U školama sutra štrajk upozorenja, časovi skraćeni na 30 minuta

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije najavili su protest za 11. decembar u 12 časova ispred Vlade Srbije, uz skraćenje časova od 30 minuta.

Štrajk upozorenja je održan i 29. novembra kada nisu održani prvi časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. Prosvetari su nezadovoljni zbog najave da će primena Zakona o sistemu plata u javnom sektoru biti odložena za 1. januar 2020. godine.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kaže da će sutra časovi biti skraćeni na 30 minuta, a ispred Vlade će biti održan protest prosvetnih radnika jer, kako je navela, „sa ministrima su pregovarali, pa je Vlada prava adresa“.

Janković dodaje i da to što su prosvetari dobili sektorsko povećanje od devet odsto nije ono o čemu su pregovarali sa Vladom, već su tražili „ujednačavanje stepena stručnosti sa zaradama“.

Ona je dodala da su prosvetni sindikati, kada su čuli da će taj zakon stupiti na snagu 2020. godine, pisali ministrima prosvete, lokalne uprave i javne samouprave, Mladenu Šarčeviću i Branku Ružiću, kao i ministru finansija Siniši Malom, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali nijedan odgovor nisu dobili.

Prosvetari traže nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu sledeće godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com