Društvo

U SIGURNOJ KUĆI SEDAM ŽENA I ŠESTORO DECE: Edukacijom do ekonomske samostalnosti

U Sigurnoj kući u Nišu je za štićenice organizovan kurs puštovanja vune. To je drevna etno tehnika kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali i predmeti od vune za svakodevnu upotrebu. Učenje ovog starog zanata može biti odlična socijalna podrška, vrsta radne psiho-terapije ali i mogućnost podsticaja socijalnog ženskog preduzetnistva, istakla je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Edukaciju je održala Zorica Stanković, a vredne ruke i mašta doprineli su da ovi radovi deluju nestvarno.Štićenice su bile oduševljene edukacijom i svojim završnim radovima. Nove ideje su se samo rađale.

U Sigirnoj kući trenutno boravi sedam žena i šestoro dece. Od početka godine na smestaju bilo 28 žena i 34 dece. U toku prošle godine u Sigrnoj kući je bilo 63 žena i 60 dece.

“Zabeležen je i manji broj povratka kod nasilnika”, kaže Sonja Šćekić. “Za razliku od ranijih godina kada se i 50 posto vraćalo, prošle godine je to iznosilo 17 posto”, dodaje Sonja Šćekić.

Veoma je značajna ekonomska sigurnost žena koje izlaze iz Sigurne kuće jer samo one koje su ekonomski osnažene mogu da nastave samostalno da žive.

“Sada i veći broj žena nalazi posao, a društvo sada ima više sluha za probleme ovih žena i mnoge firme shvataju situaciju i izlaze u susret ženama zapošljavajući ih”, ističe direktorka Sigurne kuće u Nišu. Ona smatra da je prevencija nasilja u porodici jako značajna.

Sigurna kuća u Nišu je regionalnog značaja, a kao takva uspostavila je saradnju sa Nišavskim upravnim okrugom u čemu je veliku ulogu odigrala načelnica Dragana Sotirovski, a zahvaljujući njenoj podršci i razumevanju u planu je rad na prevenciji nasilja u porodici u celom okrugu.

Sigurna kuća u Nišu sarađuje sa mnogim firmama koje joj donacijama olakšavaju rad i pomažu da štićenice provedu vreme u ovoj socijalnoj ustanovi na što kvalitetniji način.

“Nije zanemarljiva ni donacija kozmetičkih preparata Unilever kompanije koju smo pre nekoliko dana dobili”, kaže direktorka Sigurne kuće i dodaje da se puno radi i na projektima.

“Radovi na projektu koji je Sigurna kuća dobila od kompanije NIS se privode kraju, a u pitanju je zamena starih prozora na celom objektu PVC stolarijom čime će ova ustanova obezbediti još bolji i funkcionalniji prostor”,zaključuje Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com