Kultura

U Sićevu počela međunarodna Grafička radionica

U Sićevu, nadomak Niša, počela je tradicionalna grafička radionica koja je i ove godine okupila umetnike i grafičare iz Srbije i nekoliko zemalja Evrope.

Radionica je organizovana u zgradi stare osnovne škole u Sićevu, gde se decenijama, već, održavaju Likovna i književna kolonija sa učesnicima iz celog sveta.

Ovogodišnja Radionica trajaće do ponedeljka 11. juna.

Učesnici Radionice su Ana Vanušić i Jana Mitrovska iz Niša, Snežana Petrović iz Novog Sada, Henryk Krolikowski i Magda Split Krolikowska iz Poljske i Viktor Semenpeev iz Makedonije.

Grafička radionica u Sićevu formirana je 2005. godine, kada je Galerija savremene likovne umetnosti obeležila 100 godina od prvog okupljanja umetnika u Sićevu.

Posle tri godine rada Radionica je postala međunarodni događaj, pre svega zahvaljujući umetnicima koji učestvuju na sićevačkoj koloniji koja u umetničkim krugovima uživa viosku reputaciju.

Radionica je, uz nekoliko adaptacija prostora i nabavke potrebne opreme, prerasla u prostor koji umetnicima pruža idealne uslove za stvaranje, bogaćenje znanja i razmenu iskustava.

Za vreme radnog boravka u Sićevu umetnici organizuju posebne kurseve i predavanja i priređuju javnu prezentaciju izrade grafičkog lista, kao i nove pristupe u tehnikama duboke štampe.

Tom prilikom u zgradi i dvorištu radionice u Sićevu okupljaju se svi zainteresovani, umetnici i poštovaoci grafike, sa prostora Niša, Juga Srbije i šire.

U ovoj radionici do danas je stvaralo blizu 90 grafičara iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Italije, Poljske, Danske, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Organizator Grafičke radionice Sićevo 2018. je Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com