Kultura

U Sićevu 52. Likovna kolonija

Sićevo je i ove godine domaćin umetnika iz čitave Evrope. 52. Likovna kolonija Sićevo zvanično je otvorena 1. i trajaće do 10. septembra.

Po predlogu umetničkog Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike , ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Srbije.

Iz Crne Gore je u Sićevo došao Miomir Mišo Vemić, Toni Čatleski stigao je iz Makedonije, Martin Due iz Norveške, iz Mađarske Milan Đurić. Dušan Mitić, Siniša Žikić i Slobodan Milosavljević Gane dolaze iz Beograda, Snežana Manasić iz Panćeva, a Mirjana Anđelković, Aleksandar Milanović i Aleksandar Dević su niški umetnici koji učestvuju u ovogodišnjoj koloniji. 

Umetnička dela nastala tokom ovogodišnje kolonije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi i postaće deo Fonda Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Podsetimo, davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu.

Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija. Međutim, početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila život poremetilo je sve dalje planove .

Godine 1964. je na inicijativu niških umetnika i kulturnih radnika grada Niša Likovna kolonija Sićevo ponovo formirana, i od tada do danas traje u kontinuitetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com