Društvo

U Svetosavskom domu otvoren Muzej crkvenih starina uz prisusvo patrijarha srpskog Porfirija

Prva zvanična poseta patrijarha Nišu

Patrijarh srpski Porfirije svečano je otvorio novoformirani Muzej crkvenih starina u Svetosavskom domu, u prisustvu domaćina vladike niškog Arsenija i  zvanica, tokom svoje prve zvanične posete Niškoj eparhiji.

Otvaranju muzeja prethodila je molitva, pozdravne reči, dobrodošlice i zahvalnosti vladike niškog Arsenija i patrijarha Porfirija u samoj crkvi.

U novom Muzeju od sada će posebno mesto zauzeti lični predmeti blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koje je iz Beograda lično doneo patrijarh Porfirije.

„Bez ne samo sećanja na prošlost, nego i bez uprisutnjenja prošlosti u našoj sadašnjici, nema sigurno kvalitetnog sada, a bez kvalitetnog sada ne možemo sigurno imati kvalitetnu, istinsku, čoveka vrednu budućnost“, istakao je patrijarh.

U izložbenom prostoru na drugom spratu Svetosavskog doma će od sada biti izloženi predmeti od velikog duhovnog značaja u istoriji Eparhije niške, koji do sada nisu bili dostupni široj javnosti.

Ideja o osnivanju muzeja rođena je 2018. godine, sa blagoslovom vladike niškog Arsenija, uz pomoć Ministarstva kulture, a sve to uz organizaciju i zalaganje protođakona Dalibora Midića, arhiviste Eparhije i sveštenstva Saborne crkve.

Brižljivo odabrani eksponati, vode posetioca kroz istoriju Episkopije niške, nekada Mitropolije, a svakako jedna od najstarijih bogoslužbenih knjiga još iz 1592. godine, je „Opšti Minej za maj“.

Vredno je pomenuti i poklone cara Nikolaj II Aleksandroviča, kojima je darivao niški Saborni hram.

Posebno mesto zauzima portret kralja Milana Obrenovića, rad slikara Đorđa Кrstića, koji je vraćen iz niškog Narodnog muzeja.

Foto: Mihajlo Lazarević

Dočeku patrijarha Porfirija i svečanom otvaranju muzeja, pored sveštenstva, prustvovali su Dejan Maslaković ispred Ministarstva kulture, gradonačelnica Dragana Sotirovski, general Milosav Simović, kao i brojne novinarske ekipe.

Molitvu i svečanost u Muzeju crkvenih starina, svojom muzikom, je uveličao, mali i veliki hor NCPD „Branko“.

Za članove družine „Branko“ i njihove dirigente, patrijarh Porfirije je imao, samo reči hvale.

Patrijarh Porfirije će u subotu, 24. aprila na Lazarevu subotu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu.

Liturgija počinje u 9 sati.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com