Ekonomija

U RRA Jug počela sa radom laboratorija za inovacije u preduzetništvu

U Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug, krajem septembra 2020. počela je sa radom EN-INNO laboratorija, savremeni radni prostor za inovacije u preduzetništvu,  koji će preduzećima i preduzetnicima olakšati pristup akademskoj stručnosti, omogućiti bolju saradnju i partnerstava i dalji razvoj.

Prostor je  opremljen uz podršku Evropske unije (EU) u pratnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO u okviru projekta koji je Regionalna razvojna agencija Jug sprovela kako bi se unapredila konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP) u jugoistočnoj Srbiji.

“EN-INNO lab je zamišljen kao zajednički prostor koji će MSP, studentima i predstavnicima visoškolskih institucija, omogućiti bolju saradnju, razmenu i sticanje akademskih znanja i uvođenje tehnoloških inovacija u poslovanje i stvaranje partnerstava za razvoj”, saopštio je RRA Jug.

Foto: RRA Jug

U dosadašnjem toku projekta realizovane su terenske posete u dvadeset MSP iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga kako bi se steklo sveobuhvatno razumevanje njihovog načina poslovanja i utvrdili potencijali za uvođenje i prihvatanje tehnološki manje zahtevnih inovacija, kao i potrebe za obukama u ovoj oblasti.

“Analiza poslovanja koja je urađena za svako preduzeće pokazala je da je veliki potencijal uvođenja inovativnih modela u samoj proizvodnji i marketingu, dok su preduzetnici bili posebno zainteresovani za oblasti izvora finansiranja”, napominju.

Foto: RRA Jug

U planu je organizovanje niza edukativnih radionica za preduzetnike i studente, a već sada tri studentska tima obrađuje šest studija slučaja preduzeća i nadmeću se za najbolje idejno rešenje. Da bi rezultati projekta bili održivi, a sektor MSP imao trajniju podršku, biće kreirana i digitalna inovaciona platforma koja će omogućiti nastavak saradnje studenata, stručnjaka i preduzetnika, virtuelnim povezivanjem svih aktera bez ograničenja u smislu fizičkog prostora, što je sada posebno važno za smanjenja zdravstvenih rizika tokom pandemije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com