Društvo

U pripremi scenario za dokumentarni film STAZOM SVETOG VASILIJA OSTROŠКOG

U toku je izrada scenario za dokumentarni film „STAZOM SVETOG VASILIJA OSTROŠКOG“ u režiji Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića.

Naratori filma biće učenici OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Planirano je da bude realizovan kroz školski program, kao projekat međunarodne saradnje, a u korelaciji predmeta istorija, veronauka, srpski jezik, geografija, likovna i muzička kultura, kazali su autori i dodali da je realizacija filma planirana za školsku 2021/2022.

” Na ovaj način želimo da približimo i upoznamo roditelje i učenike, sa ogromnim uticajem, i poštovanjem koje svetitelj ima kako kod nas Srba, tako i kod ljudi drugih veroispovesti, muslimana, rimokatolika i drugih”, rakao je Niškim Vestima nastavnik istorije OŠ “Bubanjski heroji” Đorđe Bojanić.

Foto: srpskaistorija.com

U filmu će biti prikazano rodno mesto gde se Sveti Vasilije rodio, manastir Zavalu, manastir Tvrdoš, manastir Ostrog i dešavanja 12. maja 1999. u Niši kao i hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu… to je i staza kojom je koračao Sveti Vasilije Ostroški… njegov životni put koji i dalje traje.

“O njegovom životnom putu od rođenja do upokojenja zna vrlo malo ljudi. Na ovaj način pokušaćemo i da približimo duhovnost i Pravoslavnu veru kojoj, u većini, pripada srpski narod”, poručili su autori.

Foto: srpskaistorija.com

Inače, grad Niš je konačno dobio hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Inicijativa za podizanje hrama potekla je od samih građana Niša, i to, kao blagodarnost, za čudesno sačuvanje građana od kasetnih NATO bombi koje su 12.maj 1999. godine, tokom agresorske NATO PAКTA izručene na Niš. Tom prilikom niko nije stradao od građana.

Film će biti preveden i na ruski jezik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com