Društvo

U prethodnoj godini uklonjeno 11.000 kubnih metara otpada sa divljih deponija

Počelo uklanjanje divlje deponije na obali Nišave

Akcija uklanjanja divlje deponije kod starog „Vulkana“ na obali Nišave u blizini samog centra grada, sporevedena je danas u saradnji sa JKP “Medianom”. Podsetimo, čišćenje na ovoj strani obale reke, sprovedeno je i pre dve godine. Rezulatat je isti, a građani ne odustaju od toga da na istom mestu odlažu otpad i dalje.

„Nažalost, posle dve godine morali smo vanredno da ponovimo jednu akciju čišćenja. To je nažalost postala redovna pojava da se pojavljuju divlje deponije u urbanom delu, ali i u ruralnim sredinama. Biće preko 60 akcija uklanjanja divljih deponije, a ukupno smo u 2022. godini uklonili 11.000 kubnih metara otpada sa divljih deponija. Poražavajuće je da se divlje deponije ponovo javljaju i da moramo da ih čistimo nekoliko puta tokom godine“, kazao je je direktor JKP „Mediane“ , Ivan Mihajlović.

Kao jedan od načina da se spreči gomilanje smeća jeste svakako reciklažno dvorište. Pored reciklažnog dvorišta koji se nalazi u naselju Crvena Zvezda, uskoro će biti otvoreno jedno i u gradskoj opštini Medijana.

Foto: J.M.

Što se tiče divljih deponija na selu, njih je moguće sprečiti uvođenjem sela u sistem redovnog odvoza otpada. Trenutno se 63 sela nalaza u sistemu redovnog odvoza, dok je pet mesnih zajednica ostalo kako bi pokrili celu teritoriju grada.

“Trudimo se da budemo bliže građanima i da im budemo na usluzi, posebno postavljanjem sanduka i otvaranjem reciklažnog dvorišta, ali svakako i da je kaznena politika nešto što može doprineti rešavanju ovakvih problema”, poručuje Mihajlović.

Grad je na ime ovih poslova odobrio šest miliona dinara, ali gradonačelnica smatra da je  tu svotu novca „Mediana“ mogla bolje da uloži u uređenje zelenila u parkovima, sadnju cveća u kružnim tokovima.

Kako navodi, ova obala reke u donjem delu je godinama neuralgična tačka kada su divlje deponije u pitanju.

„Deo populacije u Nišu da motivišemo da to smeće, koje dovlače iz centra grada, jer se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, da imaju svest da deo toga ne završava na obali reke, već da završava tamo gde je mesto za to. To su pre svega kontejneri našeg komunalnog preduzeća. Zato dogovaramo da možda blizu ove lokacije, ulice Ivana Milutinovića, otvorimo reciklažno dvorište, kako bismo sakupljačima sekundarnih sirovina pomogli da na jednom mestu uzmu što im je potrebno za prodaju, a da ostave ostalo“, pojašnjava gradonačelnica.

Prema njenim rečima, kaznena politika neće davati puno rezultata, s obzirom na to da neki koji tu odlažu smeće i nemaju lična dokumenta ili nemaju novca da plate kaznu.

Foto: J.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. pisao sam komentar o tekstu kako je Nis TOP turisticka destinacija, i onda mi neki “Ceda” odgovara kako samo Srbi pljuju sami sebe jer sam komentarisao kako je grad pretrpan djubretom, prljav… Znas kako Cedo, zivim vec 5 godina u Minhenu, otisao sam jer mi se smucila tenzija, djubre, blato, haos… Ovde svi vode racuna, ponajvise penzioneri, ali cisto da znas penzioneri vrlo tesko zive jer im nisu neke penzije. I pored toga veoma vode racuna o cistoci, prirodi, reciklazi, da ne bude njima lako imaju para. I dok sam u Nisu ziveo sam isto vodio racuna koliko je do mene: da ne bacam, prljam… ali ne vredi, ko borba sa vetrenjacama. Evo Cedo, malo prosetaj pored reke pa komentarisi kako “pljujem” u svoje dvoriste: idealno turistima da se pokaze, a?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com