Region

U potrazi za najboljim ajvarom karavan “Izađi mi na teglu” treći put u Beloj Palanci

Bela Palanka će, treću godinu zaredom, biti domaćin karavana “Izađi mi na teglu”. Veliko takmičenje u pripremanju ajvara biće održano u četvrtak 27. septembra od 11 do 19 časova u centru Bele Palanke.

Organizatori kažu da je sve spremno za ovu gastro-turističku manifestaciju. Prijavljen je dovoljan broj ekipa, čak imaju i rezervne. Želja da se pobedi je velika, tim pre što su Belopalančani na trećem karavanu dokazali da su ajvar majstori bez premca.

Drago mi je da se Belopalančani sve više interesuju za učešće na ovom takmičenju. Već prvog dana kad je krenulo prijavljivanje imali smo potrebnih 15 ekipa, prema propozicijama, a imamo i četiri rezervne. Svi se nadaju pobedi, imajući u vidu činjenicu da je u finalu 2016. godine ekipa “Buba” iz Bele Palanke proglašena najboljom u Srbiji”, kaže Miloš Lilić direktor Turističke organizacije Bela Palanka.

Pored toga što se pravi i bira najbolji ajvar, za posetioce će biti priređen i kulturno-zabavni program, u kojem učestvuje KUD “Remezijana” iz Bele Palanke, baletski studio, a biće uključena deca iz vrtića i učenici iz osnovne škole, koji će zajedno sa animatorima i promoterima manifestacije, takođe, izvesti svoj deo programa. Manifestacija traje samo jedan dan, ali sama priprema traje značajno duže.

Sve počinje i završava se istog dana, što nije baš jednostavno i lako organizovati, ali iskustvo stečeno prethodnih godina nam pomaže da se pokažemo i kao dobri domaćini i kao organizatori. Najbolje od svega je to što će poljoprivredni potencijali našeg kraja ponovo biti u fokusu interesovanja, što će proizvođači moći prodajom svojih proizvoda nešto i da zarade, a s druge strane, što će nematerijalno bogatstvo pripremanja tradicionalne zimnice u belopalanačkom kraju, biti prezentovano posetiocima svih generacija”, navodi Lilić.

Ajvar ili kako ga neki nazivaju “srpski kavijar” specijalitet je balkanske kuhinje i gospodar svake trpeze. Receptura njegovog pripremanja seže u daleku prošlost, a karavan “Izađi mi na teglu” se trudi da dođe do najstarije i najbolje, kao i da tradiciju pripremanja omiljene zimske srpske salate očuva i prenese na mlađe generacije.

Iz godine u godinu sve je više poklonika ove manifestacije. Izraženo u brojkama, ovogodišnji, peti karavan odlikuje  više od 3.000 učesnika u 450 takmičarskih ekipa, koji će, kako se predviđa do 13. oktobra ispeći 12 tona paprika, ili brojano na komad 100.000 paprika.

Posle Bele Palanke, karavan “Izađi mi na teglu” do kraja meseca biće u Ćupriji 28. Leskovcu 29. i Nišu 30. septembra, a potom još u četiri opštine Srbije. Pobednici iz svih gradova ukrstiće varjače na velikom finalu, 13. oktobra u Beogradu, gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneti titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godini. Nagradni fond za ovu sezonu je rekordan i iznosi oko 1.500.000 dinara

Karavan “Izađi mi na teglu” dobra prilika za promociju Vrtke

Paprika Vrtka je proizvod koji uspeva samo u belopalanačkom kraju. Prethodnih godina na raznim manifestacijama i sajmovima mnogo je učinjeno na promociji i zaštiti njenog geografskog porekla, a čitav taj proces je pri samom kraju, kaže Lilić.

“Karavan “Izađi mi na teglu” je samo korak ka zaštiti geografskog porekla paprike Vrtke. Taj proces je u završnoj fazi, ali dok ne dođemo do cilja, mi ćemo koristiti svaku priliku da promovišemo ono što niko u Srbiji nema. “Tegla bazar” je deo karavana gde zainteresovani mogu da predstave i prodaju svoje proizvode, i mi ćemo u okviru toga organizovati “Vrtkin vrt” gde će proizvođači paprike Vrtke, posetiocima prezentovati kako sve može da se pripremi i posluži ovaj brend belopalanačkog kraja. Posetioci koji budu došli toga dana u Belu Palanku moći će da pazare i papriku Vrtku i razne druge proizvode od paprika”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com