Virus KoronaZdravlje

U poslednja 24 časa zaraženo još 265 osoba

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 7.429 osoba, od kojih je 265 nalaza pozitivno na koronavirus.

U saopštenju se navodi da je hospitalizovano 365 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 23 osobe.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminule su dve osobe, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 772, dok je procenat smrtnosti 2,16 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 1.227.337 osoba, a potvrđeno je 35.719 slučajeva koronavirusa, dodaje se u saopštenju.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da je od ukupnog broja novozaraženih koronavirusom u poslednja 24 časa, 40 odsto iz Beograda.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, precizirala da je od 265 novoobolelih u Srbiji, njih 106 iz Beograda.

Prema njenim rečima, slede Kragujevac sa 22 novozaražene osobe, Niš i Valjevo sa po 11, Vranje 10, Novi Sad i Kraljevo po devet, Aleksandrovac sedam, Trstenik šest, a Bor, Zaječar i Loznica po pet osoba.

Ona je ukazala na to da se u uzrasnoj grupi do 60 godina nalazi više od 80 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva i precizirala da u kategoriji do deset godina ima 11 osoba, od 10 do 20 godina 21, od 20 do 30 godina 26, od 30 do 40 godina 52 osobe, od 40 do 50 godina 56, od 50 do 60 godina 48, od 60 do 70 godina 31, od 70 do 80 godina 15, a od 80 do 90 godina pet osoba.

Zamenica direktora „Batuta“ je precizirala da su maske obavezne u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko se čeka u redu gde je nemoguće održati distancu, dok je stručna preporuka da se one nose i na otvorenom prostoru.

Kisić Tepavčević je ocenila da je situacija stabilna, ali da rastući trend novozaraženih treba da nas zabrine i dodala da je najbitniji parametar popunjenost naših zdravstvenih kapaciteta i broj osoba koje se nalaze na respiratoru.

Prema njenim rečima, zbog sve većeg broja zaraženih i velikog broja asimptomatskih slučajeva, svi bi trebalo da se ponašaju kao da su potencijalni nosioci zaraze.

Kako je istakla, ima dosta nepoznanica u vezi sa ovim virusom, ali ono što jeste poznato je da učestalost oboljevanja zavisi od primene preventivnih mera.

Vidimo šta se sve dešava u okruženju gde je veći broj zaraženih. Vrlo je verovatno da to može i nama da se desi ukoliko nam popusti pažnja, rekla je Kisić Tepavčević, izrazivši nadu da se Srbija može pokazati kao primer dobre prakse i da se neće desiti najgori scenario.

Ona je predočila da u Kini više od dva meseca nema lokalne transmisije i da je ta zemlja virus vrlo brzo stavila pod kontrolu, samodisciplinom i nošenjem maski svuda.

Stav našeg kriznog štaba je da u ovom periodu svi u svakoj situaciji treba da nose masku, rekla je zamenica direktora „Batuta“ i objasnila da mera obaveznog nošenja maske na otvorenom nije propisana jer je nemoguće kontrolisati sve stanovnike u državi.

To jedino može da bude na nivou preporuke zbog zakonskih mogućnosti, ukazala je ona i dodala da je posao Kriznog štaba da predloži mere koje daju najbolje efekte, a ne da se bavi pravom.

Prema njenim rečima, treba da budemo svesni toga da virus cirkuliše i da je u ovom periodu najveća verovatnoća da se inficiramo, a ne samo da mislimo o zakonskim merama i o tome gde bismo mogli nekažnjeno da ne nosimo masku.

Ona je istakla da ćemo morati da naučimo da živimo sa ovim virusom bez nekih drastičnijih mera, napomenuvši da Krizni štab nije razmatrao uvođenje mere zabrane kretanja ili karantina, kao ni prelazak na onlajn nastavu.

Prema njenim rečima, postoji komisija koja redovno prati aktuelnu epidemiološku situaciju u osnovnim i srednjim školama i odluka se donosi u zavisnosti, ne samo od apsolutnog broja korona pozitivnih učenika, nego i od toga da li se ova infekcija širi u školskoj sredini.

Do sada smo u više od 95 odsto slučajeva imali sporadično obolevanje, pri čemu je istraživanje pokazalo da se zaražavanje desilo izvan školske sredine a u četiri situacije se virus proširio u okviru samog odeljenja, rekla je ona.

Zamenica direktora “Batuta” rekla je i da postoji mogućnost da se u narednom periodu donesu nove, strože mere, kada je reč o ulasku stranih državljana u našu zemlju i povratka naših državljana iz inostranstva.

Kisić Tepavčević je napomenula da su mere na granicama za sada nepromenjene, a da je kontrola na graničnim prelazima svakodnevna tema Kriznog štaba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com