Društvo

U parku Svetog Save deca se družila sa konjima

Članovi udruženja  Zooplanet i ovog vikenda su se potrudili da deci koja popodne provode u parku Sveti Sava učine zemimljivijom, pa su im ponudili druženje sa životinjama o kojima brinu. Tako su mališani mogli da se druže sa konjima, ponijem Pakijem i kobilom Strelicom. Oduševljenje kod dece je nastalo istog trenutka kada su se životinje pojavile, a sprave za igranje na kojima su se deca do tog trenutka zabavljala za sekundu su opustele.

„U Parku Svetog Save izveli smo naše konje, ponija Pakija i jednu domaću bosansku kobilu Strelicu,  na kojima deca mogu da jašu budući da se životije ne plaše dece i mirne su”, kaže Marko Bošković iz Zooplaneta.

Članovi ovog udruženja su na ovaj način spojili korisno sa zabavnim i plementim. Decu navikavaju na druženje sa životinjama, razvijaju kod njih ljubav prema njima, a sa druge strane sakupljaju hranu kojom će prehraniti životinje u toku zime o kojima brinu.

“Zima je, teži period za prehranu životinja u prihvatilištu i teže dolazimo do sredstava za kupovinu hrane za njih, za prostirku i druge potrebe, a  želeli smo i da se mališani druže sa životinjama“, kaže Bošković koji je sa još nekoliko volontera u Zooplanetu vodio konje i male jahače po parku. „Deca vole da jašu na konjima, nisu ih dugo videli , i sada po lepom ponovo se druže. Oduševljena su. Nameravamo i ubuduće za vikende kada je lepo vreme da dovodimo naše konje u park Sveti Sava”.

Deca koja odrastaju među betonskim blokovima sa životinjama će ponovo moći da se druže 3. i 4. marta kada će volonteri u Zooplanetu ponovo dovesti životinje u park, a povod će biti Svetski dan divljih životinja.

 „Do sada sam se plašila da se popnem na konja ali više ne“,kaže desetogodišnja Jana. “Jahala sam ponija kada sam bila i manja tako da ga se više ne plašim. Mi smo sada postali prijatelji i ja uživam kada sam sa njim”.

I ostala deca su se zabavljala kao i Jana. Dunja je već iskusni jahač jer je nekoliko puta do sada odlazila i u Konjički klub gde se družila sa konjima.

Inače, u prihvatilištu za životinje  koje se nalazi u Kamenici 18 volontera Zooplaneta brine o konjima, kozama, svinjama, srnama, živini, zečevima. Tu je  i jedna roda, a deca iz Niša mogu da posete ove životinje kad god požele i kada su njihovi roditelji slobodni da ih dovedu do Zooplaneta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com