Društvo

U osvajanju Trema učestvovalo oko 900 planinara

Jedna od najzehtevnijih planinarskih akcija u Srbiji – “Zimski uspon na Trem” uspešno je realizovana. Kao i svih prethodnih godina, ovu akciju  republičkog karaktera, po 23. put je organizovao Planinarski klub “Železničar” iz Niša.

Najviši vrh Suve planine – Trem na 1810 metara nadmorske visine ove godine je pohodilo blizu 900 planinara iz 74 kluba iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Bugarske, kao i jedan učesnik iz Nemačke.

Najstariji učesnik akcije ove godine bio je Milivoj Crnomarković iz Kruševca (71), a najmlađi David iz Paraćina (9).

“Stazu koja je vodila od Gornje Studene do Trema, dužine 24 kilometara sa visinskom razlikom od 1300 metara, savladalo je oko 700 planinara, dok se jedan broj učesnika odlučio za nešto lakšu varijantu uspona sa Bojaninih voda. Tradicionalno, jedan broj planinara sproveo je uspon iz Donjeg Dušnika, dok je pet alpinista uspelo da ispenje Trem sa stenovite, severne strane”, kaže organizator akcije.

Vremenski uslovi su pogodovali naporu planinara da i ove godine savladaju gorostasa Nišavske kotline, tako da su uz dobru vidljivost, temperaturu koja se kretala od  minus 2 do minus 10 stepeni sa povremenim udarima vetra, svi imali prilike da uživaju u usponu i pogledu sa najvišeg vrha Suve planine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com