DruštvoKultura

U Oslu prikazan film ,,33 Anđela“

Nakon premijere filma u Nišu, Beogradu i Kristijansandu, film Branka Dimovića Dimeskog ,,33 Anđela” doživeo velike ovacije od publike i u bioskopu Norveškog filmskog instituta u Oslu (Norveška).

Konačno su i norvežani saznali istinu šta se sve dešavalo sa srpskom decom i logorašima u Drugom svetskom ratu i kako i zašto su dospeli čak u Norvešku. Srećom da smo konačno postali precizni koji narod i deca su tu stradala. Definitivno, uradili smo veliku nacionalnu stvar, govori Đorđe Bojanić.

Publici u Oslu obratili su se: ambasador Republike Srbije u Oslu, Dragan Petrović, zamenik ministra kulture Norveške Vinje Hakon, zamenica gradonačelnika Niša Dušica Davidović i predsednik Gradske opštine Palilula iz Niša Bratislav Vučković, koji je članovima tima podelio zahvalnice za ostvareno filmsko delo od nacionalnog značaja ,,33 Anđela”.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović uručila je zlatnik Cara Konstantina i Carice Jelene, zameniku ministra kulture Norveške Vinjeu Hakonu.

Na kraju filma publici se obratio i autor i direktor filma ,,33 Anđela” Branko Dimović Dimeski.

,,Sa velikim ponosom delim radost zbog uspeha filma ,,33 Anđela” u Oslu, gde smo imali priliku da ga prikažemo pred sjajnom publikom u bioskopu Norveškog filmskog instituta. Zahvalnost dugujem Ambasadi Republike Srbije u Oslu, posebno ekselenciji ambasadoru Draganu Petroviću, i Srpskoj Pravoslavnoj Parohiji Sveti Vasilije Ostroški iz Osla, koji su bili ključni podržavaoci ovog događaja. Posebno bih želeo da istaknem zahvalnost gospodinu Vinjeu Hakonu iz ministarstva kulture Norveške, zaduženom za ratne spomenike i groblja, na prisustvu i govoru koji je održao tokom projekcije filma. Takođe, veliku zahvalnost upućujem zamenici gradonačelnice Niša, gospođi Dušici Davidović, i predsedniku Gradske opštine Palilula Niš, gospodinu Bratislavu Vučkoviću, na podršci i poseti Norveškoj, dajući poseban pečat ovom događaju. Želim da istaknem kao rukovolidalac i direktor projekta ,,33 Anđela” da smo vrlo zadovoljni što je film ,,33 Anđela” dobio poziv da bude deo međunarodnog festivala BANEFF-STOKHOLM u Stokholmu od 19. do 22. decembra. Zahvaljujem se organizatorima festivala na ovoj prilici, pridružujući se drugim značajnim ostvarenjima. Film nastavlja povezivati srpsku i norvešku kulturu, osvajajući srca publike širom sveta. Radujem se daljim koracima koji nas vode ka novim filmskim visinama i kulturnim susretima.”, govori Branko Dimović Dimeski.

Filmska ekipa bila je gost kod ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj u Oslu Dragana Petrovića a posetili su i spomen park u Oslu i obeležje, kako ovde piše za preko 3000 stardalih jugoslovenskih partizana.

Mi smo krivci što svet ne zna pravu istinu! To je bilo jedno vreme koje je zamutilo istinu, a i dalje traje i pored pokušaja da sklonimo prašinu i uputimo na činjenice kroz film Branka Dimovića Dimeskog ,,33 Anđela”. Po mom mišljenju, problem je što je akcenat dat, da su ovde u Norveškoj (a tako je svuda) stradali ,,Jugosloveni” (koji? danas Slovenci, Hrvati, Bošnjaci Makedinci, Crnogorci, Šiptari… svi oni bili su Jugosloveni), internirci (koji?), partizani (koji), komunisti (koji?)…? A 95 posto stradalih bili su Srbi.

Opširnije na sajtu SRPSKAISTORIJA.RS

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com